(Last Updated On: November 21, 2018)

Un fost președinte al Consiliului Județean Bihor, membru UDMR, a primit 8 ani de închisoare pentru corupție.

Alexandru Kiss (UDMR) e fost presedinte al CJ Bihor in 2004 – 2008 si vicepresedinte al administratiei judetene in perioada 2000-2004. Politicianul a fost acuzat in acest dosar de 7 fapte de coruptie, de la spalare de bani si abuz in serviciu pana la luare de mita si trafic de influenta. Politicianul a negat acuzatiile in timpul procesului, informează ziare.com.

Sentință record pentru corupție în cazul unui baron UDMR. Ce spun judecătorii 1

Decizia a fost data de Tribunalul Bihor, iar Kiss a contestat-o la Curtea de Apel Oradea. Este una dintre cele mai mari pedepse pentru fapte de coruptie date in Romania in cazul unor alesi locali.

Cele mai cunoscute astfel de condamnari definitive in cazul unor fosti presedinti de consilii judetene:
– Constantin Nicolescu (Arges) – 7 ani si 8 luni;
– Horea Uioreanu (Cluj) – 6 ani si 4 luni;
– Cristinel Bigiu (Buzau) – 5 ani si 2 luni;
– Nicusor Costantinescu (Constanta) – 5 ani;
– Nicolae Iotcu (Arad) – 4 ani;
– Nicolae Mischie (Gorj) – 4 ani;
– Gheorghe Bunea-Stancu (Braila) – 3 ani.

Judecatorii arata ca “prin conduita lor inculpatii contribuind la consolidarea curentului de opinie cristalizat la nivelul societatii romanesti ca, pentru persoanele care au bani si un sistem relational, institutiile publice functioneaza pe alte criterii decat cele prevazute in Constitutie, legi, aspect de natura sa genereze o stare de neincredere in continuare in activitatea institutiilor publice, la nivel local si central, in randul opiniei publice avand in vedere si amploarea ingrijoratoare a faptelor de acest fel cu consecinte deosebite asupra increderii in corectitudinea sistemului-administratia publica si impactul negativ al faptelor de coruptie in randul cetatenilor”.