(Last Updated On: November 9, 2018)

Foarte mulți români pleacă din țară și își explică decizia. Cei care se întorc o fac discret. Cu toate că ei câștigă bine în străinătate, se întorc pentru că le lipsește ceva.

Mihalache P. a scris pe Facebook: „M-am întânit aseară cu un fost coleg întors în țară după câțiva ani în care a lucrat în străinătate. E al treilea despre care aflu în ultimele luni. Vorbim de oameni care au lucrat în joburi de consultanți IT, tarifele în industrie variază între 250 și 400 de euro pe zi. Cei care sunt foarte buni sau au specializări foarte căutate pot câștiga și mai mult.

Mihalache P. „M-am întânit aseară cu un fost coleg întors în țară după câțiva ani în care a lucrat în străinătate. E al treilea despre care aflu în ultimele luni. Dar am remarcat că atunci când cineva ia drumul emigrării se simte adesea obligat să își anunțe toți cunoscuții că gata, nu se mai poate, aici se sufocă, nu există niciun viitor etc. În schimb întoarcerile sunt mult mai discrete. E firesc, ce să scrii pe Facebook? ”Am fost, am văzut, era bine dar m-am întors că ...” 1

E adevărat că știu de zece ori mai mulți foști colegi care au plecat și nu se gândesc să se întoarcă. Nici nu văd vreun semn de inversare a trendului migrației.

Dar am remarcat că atunci când cineva ia drumul emigrării se simte adesea obligat să își anunțe toți cunoscuții că gata, nu se mai poate, aici se sufocă, nu există niciun viitor etc. În schimb întoarcerile sunt mult mai discrete. E firesc, ce să scrii pe Facebook? ”Am fost, am văzut, era bine dar m-am întors că-mi lipsea ceva?” Nu e nimic dramatic în asta.

Se mai adaugă faptul că și cei rămași în străinătate vorbesc mai adesea de corupția de-acasă decât de problemele pe care le au în țările de adopție. Probleme cât se poate de reale și pe care le-am văzut, nu le-am auzit la a treia mână.

Dar din diverse motive românii emigrați nu vorbesc despre ele. Și astfel li se crează celor din țară, în special tinerilor, impresia că unica decizie rațională e cea a plecării. Abia aștept (!) să ajung la momentul în care voi dezbate lucrurile astea cu copiii, nu cu prietenii de pe Facebook.