(Last Updated On: November 20, 2018)

După mult timp, foarte mult timp, Klaus Iohannis a mai făcut o mișcare genială. Viața politică din România ne pune iar la învățat Constituție. CCR spune că prmeierul trebuie să vină cu o altă persoană. Deci nici vorbă ca Olguța să fie propusă la un alt minister, trebuie o altă persoană.

Cristi Citre: „Dragnea-Dăncilă trebuie să propună alți miniștri în locul Olguței Vasilescu și al lui Ilan Laufer. CCR a spus asta negru pe alb într-o decizie de acum zece ani. Cu alte cuvinte, Olguța va mai intra în Guvern doar dacă va fi votată de parlament. Altfel, pa!”

Iohannis Genial! Cristi Citre: „Cu alte cuvinte, Olguța va mai intra în Guvern doar dacă va fi votată de parlament. Altfel, pa!” Ce spune CCR 1

PSD va trebui să propună persoane noi pentru Ministerul Transporturilor și pentru Ministerul Dezvoltării după ce președintele Klaus Iohannis i-a respins marți pe Lia Olguța Vasilescu și pe Ilan Laufer, anunță G4Media.

Obligația de a veni cu propuneri noi a fost statuată într-o decizie a Curții Constituționale din 2008:

”Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană”.

Judecătorii și-au întemeiat decizia din 2008 luând ca valoare constituțională de principiu prevederea constituțională care îi oferă președintelui României să ceară, o singură dată, reexaminarea unei legi adoptate de parlament.

”Aplicată la procesul de remaniere guvernamentală şi de numire a unor miniştri în caz de vacanţă a posturilor, această soluţie este de natură să elimine blocajul ce s-ar genera prin eventualul refuz repetat al Preşedintelui de a numi un ministru la propunerea primului-ministru”, au explicat judecătorii constituționali.

Explicațiile CCR:

Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru.

Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională.

Ca şi în cazul exercitării celorlalte atribuţii prevăzute în Constituţie, Preşedintele rămâne răspunzător politic, în faţa electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, după cum primul-ministru şi Guvernul rămân răspunzători politic în faţa Parlamentului.

În ceea ce priveşte posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsuşirii propunerii de către Preşedintele României. Aşadar, primul-ministru are obligaţia să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană.