(Last Updated On: November 23, 2018)

Cristian Bodnar, un tânăr din Bistrița, a primit, la Dublin, cea mai importantă distincție care poate fi cucerită de studenți – Global Winner în Computer Science la Undergraduate Awards, premiul cunoscut și drept premiul Nobel pentru Juniori (Junior Nobel Prize).

Tânărul a fost premiat deoarece a pus bazele unui program care construieşte imagini pe baza unei descrieri.

FELICITĂRI! Un student român a fost premiat în Irlanda cu „premiul Nobel pentru Juniori”. Invenția care i-a adus distincția 1

„A fost extraordinar, pentru că am întâlnit mulți oameni interesanți și mai toți câștigătorii m-au impresionat cu ce au făcut în zona lor de activitate. Speakerii au fost în special profesori de la universități de prestigiu din lume, dar au participat și reprezentanții unor ONG-uri, membri ai Guvernului și economiști… Am avut de susținut o prezentare despre proiectul meu. A fost și o sesiune de întrebări după prezentare… A fost bine. Toată lumea a fost interesată, unii au zis că e spectaculos ce am făcut”, a povestit Cristian Bodnar, citat de libertatea.ro.

Cristian Bodnar spune că ideea dezvoltării aplicației i-a venit mai mult întâmplător atunci când căuta un subiect de cercetare pentru un proiectul anului III, notează sursa citată.

„Am tot citit lucrări de cercetare până când am găsit ceva interesant… În linii mari, este vorba despre un program care generează imagini din text: îi dai o descriere, iar el încearcă să genereze o imagine care respectă descrierea aceea, ca un om care și-ar imagina așa ceva… Spre deosebire de imaginile Google, aici este vorba despre imagini noi, în timp ce pe Google găsești imagini deja existente. Programul construiește imagini noi, le creează aproape din nimic, practic de la zero, nu le culege de pe net..”, a precizat Cristian Bodnar.

Tânărul, care este masterand la Universitatea Cambridge, spune că a lucrat la proiectul de cercetare aproape nouă luni. Cristian a dedicat lucrarea fratelui său, Andrei, care acum este elev în clasa a VIII-a.