(Last Updated On: October 17, 2018)

Geniile juridice de la PSD se pare că au dat iar lovitura. După ce CCR le-a declarat neconstituționale 60 din 90 de articole modificate la Codul de Procedură Penală, Tudorel s-a gândit să iasă și el în evidență. A dat o ordonanță de Urgență care poate da afară TOȚI procurorii de la DNA. Acum se așteaptă o decizie de interpretare a CSM care poate fi atacată în contencios administrativ de TOȚI corupții aflați în judecată în speranța că un singur judecător va spune că toți procurorii de la DNA trebuie dați afară.

Jurnalistul Liviu Avram: „Tudorele, fă altceva! Tudorel Toader a vrut să facă o ticăloșie și i-a ieșit o prostie cât casa. Rezumat:
Până în iulie anul acesta, angajările la DIICOT și DNA se făceau la fel: vechime 6 ani plus interviu.
Tudorel Toader a dat afară din greșeală toți procurorii din DNA?! Jurnalistul Liviu Avram: „Tudorel Toader a vrut să facă o ticăloșie și i-a ieșit o prostie cât casa. Rezumat”: 1

Legea votată în Parlament în iulie a schimbat regulile: la DIICOT trebuie vechime de 8 ani și interviu, iar la DNA trebuie vechime de 8 ani și CONCURS (constând în interviu plus alte probe).

Aceeași lege din iulie, într-o normă tranzitorie, zice așa: procurorii de la DIICOT și DNA deja angajați rămân pe funcții.

Ordonanța de azi a lui Tudorel ce face: la DIICOT impune 10 ani vechime și interviu, iar la DNA impune 10 ani vechime și CONCURS.

Apoi, în altă normă tranzitorie, zice Tudorel așa: procurorii de la DIICOT și DNA deja angajați rămân pe funcții, dar NUMAI dacă îndeplinesc noile condiții.

Urmarea: de la DIICOT pleacă toți cei care n-au 10 ani vechime, de la DNA pleacă absolut toți procurorii, pentru că niciunul nu a dat CONCURS, ci doar interviu, că așa spunea legea la momentul angajării.

În istețimea lui însă, Tudorel Toader a omis să abroge dispoziția tranzitorie din lege, astfel încât acum avem două norme în vigoare și perfect contradictorii: una în lege, alta în ordonanța de urgență.

Măreția dreptului, în versiunea lui Dorel. Tudorel”.

“Prin art.VII din Ordonanţa publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă, astfel, cu puţină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: «Mai există DNA?!» Răspunsul este nu, de azi nu mai există”, a scris, marţi seară Cătălin Predoiu pe pagina de Facebook.

Potrivit acestuia, ”ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituţie, încurajând lumea corupţiei”.

Într-un punct de vedere formulat către CSM, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori.

Astfel, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adică aproape 40% din totalul lor, punctează G4Media.ro.

 

Guvernul a mărit de la 8 la 10 ani condiția de vechime pentru ca un procuror să poată activa în DNA.
Tot, prin OUG s-a prevăzut la art VII că procurorii pot rămâne în DNA nu mai dacă îndeplinesc noile condiții prevăzute în legea de organizare judiciară.