(Last Updated On: October 17, 2018)

Între 500.000 de români până la un milion nu ştiu faptul că au în contul de Pilonul II de pensii suma de 10.000 de lei, fiind convinşi că au mai puţin sau deloc, potrivit datelor prezentate marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Aproape un milion de români au cel puţin 10.000 de lei în cont (n.r. – în contul de Pilonul II de pensii) şi nu cunosc acest lucru. Asta înseamnă că fie consideră că au mai puţin de 10.000 de lei, fie că nu ştiu deloc că au bani în Pilonul II. Asta reprezintă un lucru care să ne dea şi nouă de gândit (n.r. – ca asociaţie şi fonduri de pensii private) şi românilor”, a spus Radu Crăciun, preşedintele APAPR, citat de libertatea.ro.

Românii au 10.000 de lei în conturi și habar n-au de ei: „Prima dată am crezut că e o greșeală de calcul pe care am refăcut-o, revalidat-o. În final, am ajuns la concluzia că” 1

„În paralel, am calculat, din estimările noastre, câţi ar avea, de fapt, peste 10.000 de lei. Am descoperit discrepanţa dintre calculul nostru teoretic şi statistica pe care o sugera analiza noastră.

Prima dată am crezut că este o greşeală de calcul, pe care am refăcut-o, revalidat-o. În final, am ajuns la concluzia că aproape un milion de români, cu siguranţă, peste 500.000 – 600.000, au cel puţin 10.000 de lei în contul lor, fie că nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc”, a detaliat Crăciun.

Pilonul II, care a fost lansat în mai 2008, cumula active nete de 9,9 miliarde de euro, la finele lunii septembrie, în creştere cu 5,5% faţă de finele primul semestru, care erau administrate de şapte fonduri. La acesta erau 7,18 milioane de participanţi, comparativ cu finele primului semestru, când erau 7,15 milioane de participanţi.

Pentru Pilonul II, contribuţiile totale virate în acest an vor fi de 7,7 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), o creştere de 8,5%, comparativ cu anul trecut, mai arată calculele APAPR.