(Last Updated On: October 16, 2018)

România înregistrează cea mai uscată lună octombrie din ultimii 60 de ani. Cele mai afectate regiuni sunt Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, Dobrogea şi sudul Transilvaniei, adică exact zonele unde sunt şi cele mai mari suprafeţe agricole ale ţării.

Acest lucru se datorează unui blocaj atmosferic. Aerul uscat şi cald din nordul Africii a rămas deasupra României, în timp ce restul continentului e lovit de furtuni şi inundaţii, scrie observator.tv.

România e sub un blocaj atmosferic cu aer saharian. Meteorologii explică motivul căldurii neobişnuite din octombrie, cea mai uscată lună octombrie din ultimii 60 de ani 1

E un fenomen invers celui pe care l-am trăit iunie şi iulie, cele mai ploioase luni din ultima jumătate de secol. Atunci, furtunile şi aerul rece au staţionat deasupra ţării, tot în urma unui blocaj atmosferic.

GABRIELA BĂNCILĂ, meteorolog: “Estimările pe urmatoarele 4 săptămâni nu indică cel putin in prima saptamana o tendinta excedentară a precipitaţiilor.”

A fost soare ca de vară şi în prima zi din această săptămână. Temperaturile sunt mai mari cu 10 grade faţă de media normală pentru această perioadă. Ajung şi la 26 de grade Celsius.

Seceta a crăpat pământul şi, în multe zone din ţară, a distrus recolta de toamnă. Câmpul este atât de tare încât tractoarele nu pot ara niciun metru de teren agricol. În sol există un deficit de apă de până la 80 de litri pe metrul pătrat.

În acest timp, în Franţa e cod roşu, iar vremea rea a făcut deja 6 victime. Pentru prima oară în ultimii o sută de ani, Portugalia este lovită de uragan, iar în Marea Britanie şi Spania sunt ploi torenţiale şi furtuni.