(Last Updated On: October 22, 2018)

Ministrul Sănătății a anunțat că va face o anchetă la Craiova după moartea lui Ilie Balaci. Ministerul dorește să afle dacă cei de pe ambulanță au respectat procedurile în această situație. Până la finalizarea anchetei, medicul de pe ambulanță a povestit cum s-a derulat intervenția.

Medicul Traian Măgală, citat de Libertatea: „La 9:38 sau și 39 minute, nu mai rețin, s-a primit un apel pe 112 în care s-a anunțat că domnul Ilie Balaci este inconștient. Noi tocmai venisem de la altă resuscitare, completam trusele și când am primit fișa am și plecat în minutul următor. De la sediu, de pe strada Tabaci, de lângă Spitalul Județean, până la casa acestuia, am intrat pe la complexul Bacriz, am făcut nouă minute.

Dezvăluiri. Cazul Ilie Balaci, medicul de pe Ambulanță care l-a resuscitat: „Doctora mi-a zis clar că atunci când a venit ea era în stop. S-a apucat de ...” 1

Acolo era deja o vecină, iar întâmplarea face că e medic în UPU, deci are specialitate de urgență, care făcea deja resuscitarea. Mi-a spus că atunci când a venit a fost chemată de aparținători. De când a căzut domnul Ilie Balaci și i s-a oprit inima și până când a venit și colega au trecut câteva minute.

Doctora mi-a zis clar că atunci când a venit ea era în stop. S-a apucat de manevre, adică de compresiuni toracice, că alea se pot face cu mâinile goale. Noi, când am ajuns în incintă, am avut și oxigen și defibrilator și tot ce trebuie pentru o astfel de intervenție, trusă completă, sondă de intubație, de toate. Compresiunile toracice au fost făcute non-stop și s-a prins linie venoasă, pe care am început să administrăm adrenalină conform protocolului”.

Acesta susține că intubarea a fost dificilă, dar s-a reușit această manevră după mai multe încercări.

„Când să intubăm, am întâmpinat o intubație dificilă. Inițial, am crezut că dânsul s-a înecat cu ceva, era baza limbii mare și din mai multe încercări, două eu, două colega de pe UPU, s-a reușit intubația cu o sondă de un diametru mai micuț.

S-a intubat, s-a administrat oxigen pe sonda de intubație și masaje și adrenalină la 3 – 5 minute. Am fost întrebat de ce nu s-au dat șocuri. Păi nu se dau șocuri pe inimă care nu bate absolut deloc! A fost defibrilatorul pe citire automată, dar șocul îl dă tot medicul, motiv pentru care, de când am fost eu până a venit echipajul SMURD, a fost numai în asistolie, adică nu a bătut deloc”, a completat medicul Măgală.

În timp ce echipajul SAJ Dolj efectua manevrele de resuscitare, la fața locului a ajuns și o ambulanță a Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Dolj.

„De ce s-a trimis SMURD-ul? Eu nu am solicitat ajutor superior. Dotarea mașinilor este la fel, diferă doar drogurile, medicația. Se pare că s-a trimis în ideea că dacă răspunde la manevrele de resuscitare să i se administreze un medicament care topește cheagurile, pentru că, în momentul în care nu mai circulă sângele prin corp, se formează cheaguri și ele blochează circulația.

În ideea asta s-a trimis SMURD-ul. Ei au continuat resuscitarea tot prin compresiuni, tot prin adrenalină, tot prin oxigenul administrat prin sonda montată de noi. Nu ai ce să faci, nu ești Dumnezeu, dacă nu bate inima, nu ai ce să faci”, a mai spus Traian Măgală