(Last Updated On: October 21, 2018)

La nivelul Uniunii Europene există o dezbatere aprinsă privind renunțarea la trecerea orei de iarnă. Până se vor finaliza aceste discuții, Români va trece la ora de iarnă, cu unele consecințe de sănătate pentru mulți.

Trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 27 spre 28 octombrie, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, românii vor dormi cu o oră mai mult duminică, 28 octombrie fiind cea mai lungă zi din an.

Când se schimbă ora în România, poate ultima dată. Cum afectează organismul trecerea la ora de iarnă 1

În România, ora de iarnă şi cea de vară au fost introduse pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus acest sistem au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie), informează Stirile Pro Tv.

Organismul nostru trece printr-o perioadă de tranziție,fapt ce se resimte asupra dispoziției și stării noastre generale. Cele mai frecvente reacții sunt oboseala accentuată,irascibilitate,anxietate,tulburări de somn,nivel crescut de stres,lipsă de energie,disconfort general,dureri de cap și chiar dereglări hormonale. Schimbarea orei poate,de asemenea,intensifica problemele celor care suferă de depresie și boli cardiace, potrivit click.ro.

Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăși aceste stări, nutriționiștii recomandă odihnă și o alimentație bogată în fructe și legume,cu un aport ridicat de elemente nutritive.

„Trecerea la ora de iarnă și schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deși este un proces care în situații normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare,de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător,

o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută,pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”,spune dr. Corina Zugravu,președintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate și Nutriție.