(Last Updated On: October 2, 2018)

Producția de mere s-a dublat în acest an, față de anul trecut, astfel că producătorii de suc natural nu mai fac față cererilor.Aceștia investesc anul acesta mai mult în fabricile lor. Și-au cumpărat utilaje moderne şi transformă fructele într-o licoare dulce ca nectarul.

Într-o fabrică de procesare din Bistriţa, până acum intrau o mie de tone de mere. Proprietarul spune că în acest sezon cantitatea este mult mai mare, mai ales că a crescut şi cererea de suc natural, scrie stirileprotv.ro.

An foarte bun în România pentru mere. Producția de mere, aproape dublă față de anul trecut. Producătorii de suc natural nu mai fac față cererilor 1

“Trebuie să procesăm producţia noastră, să ne facem un stoc de suc pentru că cererile sunt foarte mari”, a transmis Aurel Onigaș, proprietar fabrică de procesare.

Un litru de suc de mere costă 5 lei.

Cerere mare au şi fermierii, care își invită clienţii în livadă să adune mere din diferite soiuri.

Un fermier din comuna Doștat din Alba îi invită pe doritori să îl ajute la cules. La final, aceştia pot lua acasă ce doresc din cele 9 soiuri de mere, cultivate pe un hectar şi jumătate. Un kilogram costa 2 lei.

În Aiud, cei de la staţiunea de cercetare au 12 soiuri de fructe. Clienţii plătesc 2,5 lei pentru un kilogram.

“Am deschis un chioşc chiar la poarta staţiunii şi acolo valorificam. Prin asta am evitat cheltuilele mai mari cu transportul, cu depozitarea”, spune Florin Motea, șef fermă.,

În Mureş, în comună Batoș, sunt 16 proprietari de livezi. Aceştia au înregistrat oficial la OSIM merele lor ca marcă a zonei.

Un singur fermier din Batoș are de strâns cel puţin 30 de tone de fructe de pe 7 hectare.

“Producţia este cred dublă faţă de anii trecuţi. Noi ca şi firma de procesare nu facem faţă, motiv pentru care nu mai luăm comenzi de la persoane fizice şi lucrăm numai cu firme”, a precizat Vasile Gârbă, administrator firmă de procesare.