(Last Updated On: October 31, 2018)

Foarte mulți români cu bun simț au luat calea străinătății, au plecat la muncă. Unii dintre ei se întorca acasă, la familia rămaă în urmă.

Radu Vancu: „Am venit până la Brașov în compartiment cu 4 bărbați, întorși deodată în concediu de la muncă din Italia. Oameni foarte simpli, fără școală, de prin satele de lângă Arad, cu accent bănățean trăsnitor & delicios; unul dintre ei se apropia de 50, ceilalți – pe la 30-35.

Radu Vancu: „În compartiment cu 4 bărbați, întorși deodată în concediu de la muncă din Italia. Unul și-a sunat de vreo 10 ori în două ore soția, apoi copilul; a plâns de vreo două ori vorbind cu ei. N-am auzit, în astea trei ore, nici o înjurătură de la ei; Au povestit apoi mereu despre munca lor; erau mândri că  ...” 1

Unul din trentagenari și-a sunat de vreo 10 ori în două ore soția, apoi copilul; a plâns de vreo două ori vorbind cu ei.
Cinquagenarul îl privea aprobator; ceilalți doi îl ironizau – dar cu o invidie tandră.

Au povestit apoi mereu despre munca lor; erau mândri că puteau munci mai mult & mai bine decât cei mai mulți dintre colegii lor.

N-am auzit, în astea trei ore, nici o înjurătură de la ei; de fapt, ba da – unul era foarte lezat că un coleg de-al lor îl apelase cândva “pulangiu” (pronunța așa, cu p).
– N-are șapte ani de acasă, a conchis alt trentagenar.
Iar ceilalți au mormăit aprobator.

Rar am simțit că mă aflu într-un mediu mai curat decât printre oamenii ăștia.
Și tocmai grație lor România are, în pofida mizeriei politice, șanse formidabile”.