(Last Updated On: September 19, 2018)

Primul liceu privat de aviație din România a fost deschis în aceată toamnă la Caransebeș. Chiar dacă este unitate de învăţământ particulară, prima generație de elevi nu va plăti niciun fel de taxe școlare. În plus, absolvenţii vor primi o diplomă care va fi recunoscută de Institutulul European de Aviație, dar și de cel american şi vor avea posibilitatea să se angajeze în acest domeniu ca personal tehnic.

„De mic sunt cu avioanele, tatăl meu lucră în domeniu şi vreau să îl urmez, să fiu ca şi el, să ajung cât mai departe, îmi place şcoala unde sunt şi vreau să devin ceva în viaţă” spune Cosmin Marian Bistrian, elev, pentru digi24.ro.

S-a deschis primul liceu de aviaţie privat din România. Prima generație de elevi nu va plăti taxe școlare 1

(foto arhiva)

Şi alţi elevi pasionaţi de aeronave s-au înscris la liceul din Caransebeş din dorinţa de face carieriă în aviaţie. Numele liceului, cel al marelui industriaş din perioada interbellică, Max Auschnitt, are o semnificaţie aparte.

În 1944, Max Auschnitt avea în plan să construiască la Reşiţa cea mai mare şcoală de ucenici din România care urma să aibă o capacitate de 1.000 de elevi, iar liceul îi poartă numele, ca o concretizare a dorinţei industriaşului. Motivaţia deschiderii liceului este alta.

„Noi am început o activitate aici la aeroportul din Caransebeş, prin care dorim repunerea aeroportului pe harta aeroporturilor funcţionale din România. Fiind în contact cu oamenii din industria aviatică, am constatat că există nevoie de personal calificat în domeniul mecanicii de avioane.

Aşa ne-a venit ideea să deschidem la Caransebeş un liceu pentru a crea cei mai buni mecanici de avioane din lume” a declarat Gabriel Olariu, preşedintele consiliului de administraţie al liceului.

Chiar dacă este un liceu privat, prima generație de elevi are parte de învățământ gratuit, fără taxe școlare. Instituția de învățământ are ca partener Asociația Aeronautică Română de la București şi are profesori pregătiţi cu proiecte concrete pe care să le îndeplinească împreună cu elevii. Unul dintre ele este recondiţionarea unui avion vechi.