(Last Updated On: September 9, 2018)

În anul Centenarului trenul Diserio „Săgeata albastră” a fost pictat cu imaginea lui Ștefan cel Mare dar și cu mânăstirea și Centenarul Marii Uniri.

Trenul va circula pe ruta Suceava-Putna, ocazie cu care a fost reînființată ruta abandonat în 2012 și care a fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani.

(Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 1 (Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 2

(foto:  Calea ferată Dorneşti – Putna)

Oamenii spun că trenul are acum o imagine foarte comercială, care va atrage și mai mulți călători, scrie libertatea.ro.

CFR Călători asigură zilnic două trenuri pe sens pe relația Suceava-Putna. Cursele au fost adaptate la nevoile de trafic, în timpul săptămânii mai mult pentru navetă, în timp ce sâmbăta și duminica este un alt orar, și pentru cei care vor să ajungă cu trenul la Mănăstirea Putna. Pelerinii au la dispoziție în jur de patru ore, pentru a se întoarce apoi spre Suceava sau spre alte județe ale Moldovei.

(Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 3 (Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 4

Prin decizia conducerii Mănăstiri Putna, care a insistat foarte mult pentru reluarea traficului feroviar, biletul de tren este și bilet de intrare la muzeul locașului de cult în care își doarme somnul de veci domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Linia spre Putna a fost inaugurată în anul 1898, fiind folosită inclusiv de membrii Casei Regale a României.

(Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 5 (Foto) Trenul lui Ștefan cel Mare circulă pe o rută abandonată din 2012. A fost folosită pentru prima dată acum 120 de ani 6

Traficul a fost sistat în anul 2012, iar cursele au fost reluate din 14 august 2018, după o primă etapă de reabilitate a liniei, care continuă acum cu o a doua etapă, care va spori viteza de circulație.