(Last Updated On: September 22, 2018)

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a făcut o analiză a bătăliei din PSD după semivictoria lui Dragnea care nu a reușit să o dea afară din partid pe Gabriela Firea, priumarul Bucureștiului.

Sebastian Lazaroiu: „Câteva lucruri care n-ar trebui să vă scape:
1. e prima oară când PSD se confruntă cu o răzmeriță de asemenea amploare (cam 20% au avut curajul să spună lucrurilor pe nume și toți grei din partid, apropiați ai liderului) in timp ce se află confortabil la guvernare.

Dragnea vs Firea.  Sebastian Lazaroiu: „Câteva lucruri care n-ar trebui să vă scape: 1. e prima oară când PSD se confruntă cu o răzmeriță de asemenea amploare (cam 20% au avut curajul să spună lucrurilor pe nume și toți grei din partid, apropiați ai liderului) in timp ce se află confortabil la guvernare.  2. e primul partid instalat confortabil la guvernare care ...” 1

2. e primul partid instalat confortabil la guvernare care la doar un an și jumătăte de la alegeri se confruntă cu o rebeliune semnificativă.
– nemulțumiri au mai fost în PSD, dar e prima oară când niște grei din partid au curajul să-l înfrunte pe lider într-un for de conducere și să lanseze chiar o scrisoare publică.

3. Dăncilă capătă o autonomie considerabilă (realizând că in vremuri de criză la ea e pâinea și cuțitul), iar dacă Paul Stănescu nu va fi scos din guvern, ea va avea de acum inainte dublă comandă, ba chiar va depinde mai mult de grupul Stănescu-Firea care controlează o masă critică de parlamentari cu potențial de blocaj legislativ.
4. Dragnea nu i-a făcut niciun favor primăriței când nu a supus la vot excluderea din partid, întrucât știa ca nu va trece (două treimi, imposibil de obținut, mai mulți s-au pronunțat inaintea CEx impotriva excluderilor) și ar fi fost o infrângere pentru el.

5. Dragnea iese slăbit după această rebeliune, știe și el prea bine că cele 8-10 voturi nu reflectă realitatea în ce privește stilul de conducere de până acum. Va fi nevoit să se consulte și nu va mai fi la cheremul sfetnicilor din afara partidului.

6. Dragnea si-a pus o bombă sub fund, pentru că a fost iar nevoit să facă promisiuni in stilul caracteristic (orice, oricui, oricum); vine momentul când trebuie să livreze și nu mai poate.

7. Momentul retragerii lui Dragnea se apropie (inchisoare sau fugă din țară) și nu mai are șanse să își lase un succesor la partid, așa cum se întâmplă in cazul liderilor cu autoritate deplină.

8. Cei care s-au ridicat azi împotriva liderului au cele mai mari șanse să controleze partidul în epoca post-Dragnea. Cei care n-au avut curaj, deși gândeau la fel, se vor amesteca în masa de manevră cenușie a PSD. Cei care au fost vocali pro-Dragnea nu vor mai avea viața lungă in partid.

9. Dincolo de simpatii si antipatii, se ridică un lider natural, Firea. Mai are multe de învățat și de stăpânit, dar femeia are stofă. Chiar și pentru faptul că a simțit că PSD nu va inghiți varianta cu Tăriceanu candidat comun și s-a poziționat ca variantă digerabilă pentru momentul când partidul va fi cu apa la gură înainte de prezidențiale, asta arată că are instincte bune.