(Last Updated On: September 21, 2018)

Directorul executiv la WWF Korea s-a reîntors în România unde a avut un șoc mai mare decât cel avut când a ajuns în Korea.

Csibi Magor: „Spre surprinderea mea revenirea in tara mi-a produs un soc mai mare decat cel al plecarii la Seoul. Am auzit ca exista reverse culture shock, atunci cand esti plecat o perioada buna din tara, dar nu credeam ca poate fi atat de puternic.

Director, șocat  la revenirea în România. „In Korea cand un om ma vedea nehotarat si incet la rand in supermarket ca nu gaseam ceva, reactia era sa ma intrebe daca totul e ok si daca poate sa ma ajute cumva. Acasa m-am ales cu o injuratura si niste coate.... Într-o singura zi in Bucuresti am auzit si vazut mai multe ambulante ca intr-un an in Seoul. Si asta pentru ca in Romania se ...” 1

Lucruri care mi se pareau normale inainte sa plec, acum ma surprind, ma pun pe ganduri sau ma intristeaza.

De exemplu, intr-o singura zi in Bucuresti am auzit si vazut mai multe ambulante ca intr-un an in Seoul. Si asta pentru ca in Romania se trateaza, cum se trateaza bolile, iar in Korea se previn.

In Korea cand un om ma vedea nehotarat si incet la rand in supermarket ca nu gaseam ceva, reactia era sa ma intrebe daca totul e ok si daca poate sa ma ajute cumva. Acasa m-am ales cu o injuratura si niste coate.

Abia cand m-am uitat la traficul de acasa mi-am dat seama, ca in Korea tot anul n-am vazut nici o masina care sa intre pe linia rezervata de autobuze, desi nu este protejata de borduri si garduri, iar acasa am vazut un rand de masini pe contrasens, pe linia de tramvai.

De siguranta publica si de faptul ca furtul este un concept strain Koreenilor nici nu mai zic.

Nu, toate aceste lucruri nu tin de politie si amenzi. Toate aceste lucruri tin de cultura. Tin de ce comportamente acceptam si incurajam in societate si ce nu. Tin de noi.

Si daca am invatat ceva in ultimul an, e faptul ca cultura se poate schimba. E nevoie de strategie, de implicare si de un efort comun urias, dar cred ca avem o sansa de transformare in momentul in care ne canalizam energiile pentru ceva si nu ne pierdem sa ne luptam mereu impotriva a ceva.

Ma bucur ca am plecat, dar mai mult ma bucur ca am revenit cu energie noua si cu optimism. Director, șocat  la revenirea în România. „In Korea cand un om ma vedea nehotarat si incet la rand in supermarket ca nu gaseam ceva, reactia era sa ma intrebe daca totul e ok si daca poate sa ma ajute cumva. Acasa m-am ales cu o injuratura si niste coate.... Într-o singura zi in Bucuresti am auzit si vazut mai multe ambulante ca intr-un an in Seoul. Si asta pentru ca in Romania se ...” 2