(Last Updated On: September 17, 2018)

Cristian Presură, 47 de ani, este unul dintre cei mai apreciați cercetători din Olanda. El lucrează în prezent la una dintre cele mai mari companii din lume, dar viața lui nu a fost mereu plină de lauri. În liceu a fost la un pas să nu intre în examenul de Bacalaureat din cauza profesorului de fizică.

Românul lucrează în domeniul senzorilor medicali la Philips, în centrul de cercetare de la Eindhoven, acolo unde a avut deja un succes răsunător, fiind omul care a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici, scrie libertatea.ro.
Cristian Presură, inventatorul român de geniu angajat la Philips. A fost lăsat corigent la fizică în liceu 1

În liceu, el a fost lăsat corigent de două ori la fizică pentru că profesorul a considerat că atitudinea lui era „arogantă”. Asta pentru că, spune cercetătorul, „el îmi preda după manual şi eu voiam o altfel de fizică”.

Prin intervenția dirigintei sale, Presură a reușit să intre în Bacalaureat. Dar incidentul a lăsat urme în sufletul elevului de atunci, el ocolind în prima fază Facultatea de Electrotehnică. A ajuns însă, mai târziu, la Facultatea de Fizică din Bucureşti, iar apoi a obţinut doctoratul la Universitatea Groningen, Olanda.

Cu privire la învățământul din țara noastră, cercetătorul spune: „Predarea fizicii suferă peste tot în lume de aceeaşi problemă: raportul dintre poveştile de care toţi elevii au nevoie şi ecuaţiile matematice fără de care fizica nu există. Simplu spus, fizica se introduce prin poveşti şi se continuă prin ecuaţii”.

În asentiment cu părerea lui despre modul de predare a fizicii, românul a scris o lucrare atipică numită „Fizica Povestită”, lucrare care acoperă toate subiectele principale ale fizicii fundamentale într-un mod deosebit de atrăgător.