(Last Updated On: September 19, 2018)

Un avion a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni după ce s-a descoperit că un pasager era suspect de febră tifoidă. Este vorba despre o aeronavă Turkish Airlines, care a cerut permisiunea de a ateriza de urgență la ora 19:46.

Pasagerul se întorcea din Guineea (Africa) și a fost diagnosticat cu febră tifoidă în urmă cu o lună de zile. A fost tratat atât în Africa, cât și din România, informează libertatea.ro.

Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni.Român suspect de febră tifoidă. Ce spune Raed Arafat 1

Pasagerii aeronavei au fost debarcați în siguranță, după ce au fost testați la fața locului.

Alarma a fost dată chiar de soţia acestuia, care şi-a dat seama că bărbatul, un cetăţean turc, se simte foarte rău. Imediat, au fost declanşate procedurile specifice în aceste cazuri, stabilite în România încă de pe vremea epidemiei de ebola, din urmă cu câțiva ani.

În primul rând, se asigură o izolare totală, iar echipajul care preia un astfel de pacient trebuie să se protejeze, apoi in spitalul în care va fi dus pacientul trebuie asigurată izolarea.

„Pasagerii trebuie să înţeleagă că acestea sunt procedurile pe orice aeroport din lume, oriunde ar merge, când se află că este cineva cu o problemă despre care nu se ştie exact ce este. În momentul în care a fost confirmat de către un medic de la bordul avionului că pacientul nu pune probleme şi când am flat situaţia de la soţia acestuia, că el a avut febră tifoidă de fapt acum o lună, nu acum, atunci s-a dat drumul la pasagerii din avion iar pacientul a fost preluat de o ambulanţă către ‘Victor Babeş’, conform procedurilor, pentru investigaţii. El, din primele investigaţii – l-au văzut şi medicii de la aeroport şi de la Direcţia de Sănătate Publică -, nu se consideră că ar pune probleme pentru restul pacienţilor, dar, preventiv, lista pasagerilor este la noi.

Dacă este orice situaţie, imediat sunt contactaţi toţi, dacă se consideră necesar, dar nu credem că vom ajunge acolo. Pacientul a plecat la Spitalul ‘Victor Babeş’ pentru investigaţii acum, a declarat Raed Arafat.

Febră tifoidă este o afecțiune acută, ce apare în urmă contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urmă provocând formă severă a bolii.

Agentul patogen se regăsește în apa contaminată sau în hrană și se transmite prin consumul lichidelor și a alimentelor contaminate, pentru ca apoi să se răspândească de la bolnavi către persoanele sănătoase.

De aceea, oamenii care au luat contact cu un astfel de bolnav obligatoriu trebuie să se testeze, primele simptome fiind febră și dereglări digestive.

La nivel internațional, febră tifoidă afectează peste 21 de milioane de oameni anual, iar circa 200.000 dintre aceștia mor din cauza infecției.