(Last Updated On: September 18, 2018)

Iarna care urmează va fi lungă și grea, potrivit primelor estimări ale meteorologilor, debutând chiar din luna noiembrie. Dacă estimările acestora vor fi corecte, vom avea zăpadă în lunile decembrie, ianuarie și februarie, fără episoade de viscol sau ger puternic.

În schimb, aceste fenomene pot apărea în luna martie,  fenomene extreme ce vor pune stăpânire pe mai multe zone din Europa. Probabilitatea producerii fenomenului El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de adevarul.ro.

Ești pregătit? Iarna vine devreme şi ţine mult 1

Între timp, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe următoarele 4 săptămâni. Astfel, potrivit specialiştilor români, până pe 15 octombrie, temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei în cea mai mare parte a ţării, cu abateri mai mari, local, în regiunile vestice şi nord-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi, posibil, excedentare pe arii restrânse din sudul ţării, iar în rest vor fi apropiate de normalul perioadei.

În cursul acestei săptămâni,temperaturile vor fi mai mari cu 8-12 grade faţă de cele medii vremea fiind neobişnuit de caldă pentru această perioadă în aproape toată Europa, potrivit Digi24.

În Franţa şi Germania temperaturile vor depăşi 30 de grade, în Suedia şi Danemarca vor fi peste 20 de grade, iar la nivelul Mării Negre şi a Mării Baltice specialişii susţin că temperaturile sunt mai mari cu până la 4 grade peste medie. În România, săptămâna aceasta ne bucurăm în continuare de o toamnă care începe timid, cu temperaturi peste cele normale, zile însorite, ploi puţine.