(Last Updated On: August 17, 2018)

Cristian Vintilă, în vârstă de 47 de ani, fost angajat al Guvernului, condamnat pentru că ar fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a fost expulzat marți din Statele Unite.

Românul a oferit FARC arme şi servicii financiare „care ar fi fost folosite pentru a ucide cetăţeni americani”, potrivit documentelor instanţei, citate de ICE. Pentru aceste fapte, el a fost condamnat la 48 de luni de închisoare, informează digi24.ro.

Român condamnat pentru conspirație în vederea uciderii de cetățeni american a fost expulzat din SUA 1

Poliţia din Muntenegru l-a arestat pe Vintilă în decembrie 2014 pentru că ar fi conspirat cu doi foşti oficiali europeni pentru a vinde arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi sub acoperire care pretindeau a fi rebeli columbieni.

După ce a fost pus sub acuzare de o instanţă din Districtul de Sud din New York, el a fost predat autorităţilor federale americane şi condamnat în februarie 2018 la patru ani închisoare pentru conspiraţie în vederea uciderii de funcţionari şi angajaţi ai Statelor Unite, plus sprijin acordat unei organizaţii teroriste străine.

Autorităţile din Muntenegru şi agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA (Drug Enforcement Administration) au colaborat cu poliţia română la investigarea inculpatului, care a pledat vinovat la aceste acuzaţii.

În luna iunie, el a trecut în custodia ICE, care, în colaborare cu Oficiul pentru detenţie şi deportare ERO (Enforcement and Removal Operations), l-a îmbarcat într-un zbor comercial spre Bucureşti, unde a fost plasat în custodia poliţiei române.

În ceea ce-l privește pe Cristian Vintilă, el a fost la un moment dat angajat guvernamental. Mai precis, a fost director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.