(Last Updated On: August 18, 2018)

Ministrul Transporturilor a semnat ordinul care interzice omologarea în România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă. Interdicția va intra în vigoare imediat ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, este introdus un articol în care se precizează că „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.

Ministrul Transporturilor a semnat ordinul care interzice mașinile cu volan pe partea dreaptă din afara UE. Ce trebuie să știe șoferii 1

Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”, informează stirileprotv.ro.

Practic, niciun autovehicul cu volanul pe partea dreaptă înmatriculat în afara UE nu va mai putea fi înmatriculat în România. Vizate sunt mașinile din Marea Britanie, care va ieși din UE în aproximativ doi ani.

Alte prevederi din ordinul ministrului se referă la eliberarea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului, la efectuarea de inspecții tehnice în alte state membre UE, la emisiile poluante, la înmatricularea vehiculelor istorice și la sistemele de încălzire ale vehiculelor.

Registrul Auto Român (RAR) a omologat în ultimii doi ani peste 25.000 de autovehicule cu volanul pe partea dreaptă.