(Last Updated On: August 16, 2018)

Raed Arafat încearcă să-i facă din vorbe pe cei 100,000 de români gazați de jandarmii violenți. În loc să prezinte acte, dince sunt compuse gazele cu care au fost atacați românii, șeful SMURD cere să fie crezut pe cuvânt că a vorbit el cu cineva la New York și totul este ok.  450 de persoane au primit îngrijiri imediat după gazare iar șeful SMURD. care a jurat să-i trateze pe cei bonavi, ține ascunse compoziția gazelor folosite e jandarmi!

Raed Arafat: „Ieri dimineata, un medic psihiatru a scris un articol pe facebook care a starnit o reactie in randul oamenilor care au fost in Piata Victoriei in 10 August. In articolul respectiv medicul a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substantele lacrimogene si riscurile pe termen mediu si lung.

Groaznic! Și Raed Arafat ține la secret „gazele” cu care au tras jandarmii violenți. Cei de la SMURD au jurat să apere viețile românilor nu să le pună în pericol! Raed Arafat: „Ieri dimineata, un medic psihiatru a scris un articol pe facebook care a starnit o reactie in randul ...” 1

In urma postarii pe retelele de socializare si a mai multor informatii si interpretari care au indus o stare de ingrijorare in randul populatiei detrminand pe unii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente fara sa aiba simptome sau probleme specifice, am emis la nivelul DSU un comunicat a carui recomdare principala este ca in cazul in care nu sunt simptome sau probleme reale oamenii nu trebuie sa se adreseze unitatilor de primiri urgente pentru control de rutina.

Am dat acest comunicat mai ales dupa ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului ca mai multe persoane se prezinta fara simptome solicitand a fi consultate si sa aiba analizele de sange efectuate. Este clar ca in cazul in care ai simptome sau probleme care te ingrijoreaza ca pacient este recomandat sa ajungi la spital sau la un medic. Insa controalele de rutina nu sunt necesare iar in cazul persoanelor care nu prezinta simptome sau sechele analizele de sange nu au ce demonstra, mai ales la o diferenta de 5 zile avand in vedere ca acest comunicat s-a emis ieri 15 August cand numarul persoanelor care veneau pentru consutl a inceput sa creasca, nefiind necesara insa internarea a niciuneia dintre ele.

Din pacate intentia de a linisti populatia care nu prezinta simptome sau semne, luand in considerare ca peste 100.000 de persoane au fost la Piata Victoriei in noaptea de 10 August, a fost interpretata de catre un grup de persoane ca o diversiune si o dezinformare din partea noastra.

Interpretarea si mai absurda este ca tinem partea Jandarmeriei importriva populatiei sau ca am executat ordine politice si ca acest comnuicat este unul politic.

Daca cineva s-a simtit lezat de acest comunicat, pe care il consider pur tehnic, imi cer scuzele. Pe de alta parte, stiinta este una pentru toti ea neputand fi aplicata diferentiat dupa dorintele unora sau altora. Inainte sa publicam acest comnuicat ne-am consutlat cu fabricantii pe de o parte ca sa ne asiguram de natura substantei care a fost utilizata si sa nu ne bazam numai pe informatiile interne. Totodata, pe langa documentarea si datele obtinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialistii renumiti in toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am intrebat de studiile recente si de parerea lor despre efectele de lunga durata a expunerii la substantele respective si anume la substanta CS precum si despre necesitatea unor controale daca persoanele sunt asimptomatice iar raspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris in comnuicatul DSU.

Dupa publicare pe site-ul DSU au fost multe comentasrii si jigniri la adresa noastra insa continutul comunicatului ramane, din punct de vedere medical, unul valid si anume daca nu aveti simptome sau probleme care sa va ingrijoreze nu trebuie sa va prezentati la UPU pentru un consult de rutina pentru ca acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum sa decida stiintific ca ati fost expusi la substantele respective consultandu-va la 5 sau 6 zile dupa expunere, medicul bazandu-se doar pe declaratia pacientului.

Persoanele asistate de echipele SMURD in noaptea respectiva au fost documentate, numarul ridicandu-se la peste 450. Din acest numar aproximativ 290 au avut simptome acute de expunere la substantele lacrimogene iar 70 au fost transferati la spitale din care 9 au ramas internati pentru diferite probleme.

Ca persoana, dar si ca institutie, avem obligatia de a pastra echidistanta si neutralitatea pentru a putea duce la indeplinire misiunea noastra corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia cand executam misunile in domeniul situatiilor de urgenta, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care il servim. Nu poate nimeni sa ne impuna adoptarea unei pozitii daca aceasta pozitie nu este in favoarea cetateanului simplu iar cand comnuicam facem acest lucru cu scopul de a informa corect populatia indiferent cum este interpretata comnuicarea noastra de catre unii sau altii.

Am considerat necesara aceasta clarificare dupa ce am vazut comentariile la comnuicatul emis ieri”.

 

Comunicat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă:; „#Precizare privind efectele pe termen mediu și lung în cazul expunerii la gaze lacrimogene

În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale.

În cursul zilei de astăzi, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume.

În ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spațiu închis și nu în aer liber.

Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”.

Medicul Gabriel Diaconu: „Camerele de gardă sunt pline. Prezența unora este justificată, însă a altora nu.”
Declarația îi aparține doctorului Bogdan Oprița de la SMURD. Se referă la numărul acelora care au venit, în ultimele zile, să-și evalueze sănătatea după ce au fost expuși la gaze lacrimogene pe 10 august. Simțiți, vă rog, izul de acru din bemolul final. A altora nu.


Pot să-i înțeleg acreala doctorului Oprița. Ne știm de mulți ani și-am colaborat nu o singură dată. Are și el dreptatea lui. Când îți petreci viața printre politraume, când aduni zi după zi oameni din mașini făcute armonică, când treaba ta e să faci din saci de carne înapoi copii de părinți și părinți de copii, venirea unuia cu roșu în gât și față spuzită parcă pică în ridicol, prin comparație.

Dar numai până aici pot să-i înțeleg acreala. Și lui, și #precizărilor tardive ale DSU cum că ”producătorul” de aerosoli lacrimogeni a dat ”asigurări” că substanțele folosite de ei sunt omoloage altora folosite în Uniunea Europeană.

Cei care au scris comunicatul DSU, ieri, la 5 zile de la proteste, la presiunea presei, ori n-au rușine, ori au și nu și-o folosesc. Când ai fost în Piață, când ai făcut protocol de decontaminare câtorva sute de oameni, când ți-ai citit literatura de specialitate și când ai, totuși, de păstorit peste o populație fără culoare politică, dar cu propriul ei curcubeu de sănătate, e treaba TA să comunici, să fii PRO-ACTIV. E treaba TA să folosești mass-media, la fel cum o folosești în orice altă zi pentru mizeria de propagandă politică, de data asta să-i informezi cât de cât că dacă au problemele X, Y sau Z să meargă la medic.

După expunerea la un xenobiotic cum e clorobenzal-malono-nitrilul (da, așa se scrie corect în limba română), sau gaz CS, a unei populații care poate include și categorii de risc, câtă vreme ești medic, câtă vreme ai jurat să ocrotești sănătatea oamenilor, fă-ți treaba pentru oameni. N-ai de ce să pleci capul că dă ”prost” pentru stăpânire și ai filtrul cenzurii deasupra capului. Stăpânirile vin și pleacă. Dar tu ai alt stăpân. Și stăpânul tău, cel puțin constituțional, e omul. De-aia ai uniforma aia pe tine, de-aia ești medic, paramedic, de-aia ai fost TU în Piață. Să ai grijă de om.

Am doar o scurtă snoavă despre DSU. E epilog rândurilor de mai sus. Din perioada de după #colectiv. Le-am trimis o echipă de psihologi atunci, la poarta instituției unde lucrau cei care preluaseră victime de la fața locului. Ne-au ținut oamenii afară, că n-au nevoie. După ce am preluat coordonarea operațiunii, le-am trimis din nou. Ne-au ținut oamenii afară, că n-au nevoie. Dar am început să vedem, pe furiș, unii dintre paramedici care au avut numerele noastre de contact/ de telefon, și care au beneficiat de consiliere în cele din urmă. Insistau să nu se știe că au venit, că-i ceartă șefii dacă află că s-au dus, pentru că nimeni nu voia să se știe că sunt și ei oamenii, și au fost traumatizați de ce au trăit.

DSU are în corpul lui oameni cu care am lucrat și care-mi sunt foarte dragi. Astfel că mă adresez lor. Fiți oameni în primul rând. Și onorați-vă profesia, nu stăpânii”.