(Last Updated On: August 16, 2018)

Elena Stancu spune pe Facebook povestea lui Costel care a plecat din România și care timp de 3 ani nu și-a văzut părinții. A fost gazat la București de jandarmii violenți, în Piața Victoriei pentru că luptă pentru o Românie fără penali.

Elena Stancu: „Costel e cetățean portughez. A plecat din România în 1998 și trei ani nu și-a văzut deloc părinții, pentru că stătea fără acte în Portugalia. A lucrat la negru într-un bar și în construcții, iar în ultimii ani a fost șofer de taxi. Costel s-a întors în Craiova când s-a îmbolnăvit mama lui. După un an, mama lui a murit, dar măcar Costel a fost lângă ea când a căzut la pat și a fost aici s-o înmormânteze.

Elena Stancu: „Costel e cetățean portughez. A plecat din România în 1998 și trei ani nu și-a văzut deloc părinții ... Costel s-a întors în Craiova când s-a îmbolnăvit mama lui. După un an, mama lui a murit, dar măcar Costel a fost lângă ea când a căzut la pat și a fost aici s-o înmormânteze. Anul trecut, Costel a mers la secția de Oncopediatrie din Craiova și a întrebat cum poate să ajute. A cumpărat păpuși cu aripi de zâne, 13 lenjerii pentru paturile din Oncopediatrie și o imprimantă. A ajutat cu bani o  ...” 1

Anul trecut, Costel a mers la secția de Oncopediatrie din Craiova și a întrebat cum poate să ajute. A cumpărat păpuși cu aripi de zâne, 13 lenjerii pentru paturile din Oncopediatrie și o imprimantă. A ajutat cu bani o mamă săracă, dintr-un sat de lângă Craiova, care avea o fată de 14 ani, grav bolnavă, internată de câteva luni – fata se sătura uneori de mâncarea din spital, iar mama nu-și permitea să-i ia mâncare de la magazin.

Costel a auzit că secția de Oncopediatrie din Craiova nu are medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie, așa că a cumpărat citostatice din India. Cu tot cu vamă și transport, l-au costat 1.400 de euro. Cel mai greu i-a fost să le aducă în România, pentru că citostaticele nu sunt aspirine și nu se pot cumpăra din farmacii obișnuite.

Costel nu e un om bogat, din contră. Economiile lui s-au terminat și, în curând, trebuie să se întoarcă în Portugalia să muncească. Dar nu-l lasă inima să plece.

Costel vrea să rămână în România și să lupte pentru apărarea Justiției. A strâns 300 de semnături #farapenali în Craiova și merge la toate protestele. Crede că fără justiție România nu poate face parte cu adevărat din Uniunea Europeană.

Costel a venit la București pe 10 august ca să-și strige ofurile. A plecat la 6 dimineața din Craiova, dar trenul a avut întârziere și, după ce a stat în Grădinari o oră fără ca cineva să le zică pasagerilor de ce s-au oprit, s-a dat jos din tren, a luat-o prin câmp și a făcut autostopul până la București. A ajuns la ora 13.00 în Piața Victoriei, unde a fost gazat și agresat de jandarmi. A rămas în piață până a doua zi după-amiaza, când a pornit spre casă. A ajuns la Craiova la 9 seara și s-a dus direct la Prefectură, unde era protest.

Duminică dimineața a auzit că lumea se strânge din nou în Piața Victoriei și a pornit spre București. A plecat la 13.30 din Craiova și a ajuns la 22.00 – trenul a făcut 200 de kilometri în 8 ore și jumătate din cauză că un pod s-a rupt lângă Craiova. În noaptea de duminică, Costel a dormit în Piața Victoriei pe un carton și s-a învelit cu steagul. Lângă el au mai dormit un bărbat care a venit de la Londra, o fată din Focșani, un băiat din Suceava și încă vreo 10 persoane pe care nu le-a întrebat de unde sunt și de ce dorm în fața Guvernului.

Fotografia e făcută de Cosmin Bumbuț pe 13 iulie, la Magicamp, unde Costel era voluntar. Băiatul din imagine plângea cu sughițuri că se termină tabăra și că a doua zi pleacă acasă, iar Costel încerca să-l consoleze”.