(Last Updated On: August 16, 2018)

Jurnalistul Vlad Ursulean explică într-o postare pe Facebook cum a fost în realitate protestul de vineri seara când jandarmii au gazat femei, bătrâni și copii.

Vlad Ursulean: „Ce faci când vin mascații peste tine? Cel mai răspândit scenariu e că violențele de vineri au fost orchestrate de o eminență cenușie. De Dragnea, de Iohannis, de “servicii”, de Soros, de cineva care a planificat pas cu pas o imensă manipulare.

Cum a fost în REALITATE  la protestul violent. Jurnalistul Vlad Ursulean: „  Cel mai răspândit scenariu e că violențele de vineri au fost orchestrate de o eminență cenușie. De Dragnea, de Iohannis, de “servicii”, de Soros, de cineva care a planificat pas cu pas o imensă manipulare.  Este o idee profund greșită.  Am filmat aproape toate ...” 1

Este o idee profund greșită.

Am filmat aproape toate protestele din 2012 încoace. Momentele de violență au fost dominate de haos, iar urmările lor s-au dovedit imprevizibile pentru toate părțile.

Represiunea violentă din ianuarie 2012 a contribuit la căderea guvernului, iar cea de acum a aruncat PSD într-o criză internațională și a discreditat Jandarmeria.

Am filmat aproape toate protestele din 2012 încoace. Momentele de violență au fost dominate de haos, iar urmările lor s-au dovedit imprevizibile pentru toate părțile.

Represiunea violentă din ianuarie 2012 a contribuit la căderea guvernului, iar cea de acum a aruncat PSD într-o criză internațională și a discreditat Jandarmeria.

Sigur că protestele mari atrag “infiltrați” de toate culorile, găști de suporteri, trepăduși ai partidelor și mafioței din partea clanurilor – niște zeci de oameni cu totul. Fiecare încearcă să influențeze evenimentele, dar nimeni nu controlează situația.

Asta nu-nseamnă că violența izbucnește aleatoriu. Să ne gândim la câțiva factori de acum:

– frustrarea că ani de proteste masive nu au oprit asaltul asupra justiției
– declarații tot mai sfidătoare ale pesediștilor
– îndemnuri la violență din partea unor oameni care se consideră #rezist
– înjurătura ca mesaj principal
– prezența multor muncitori din diasporă, cu o condiție fizică mai bună decât tocilarii de București etc.

Încă de la începutul protestului, șuvoaie de protestatari au fentat jandarmii și au încercat să intre în Guvern. La portavoce se striga “Bărbații în față!”.
Jandarmii s-au echipat de luptă și au dat cu gaze toată seara, înfuriind tot mai mulți oameni.

Astfel că, atunci când au intervenit brutal ca să dea pe toată lumea afară din piață, mii de protestatari s-au întors și le-au ținut piept.

Nu erau toți infiltrați, nu erau marionetele cuiva. Erau pur și simplu furioși.

Am văzut femei în vârstă care refuzau să se dea la o parte din calea jandarmilor. Am văzut bărbați îmbrăcați business, cu fața roșie de la gaz, care puneau mâna pe bucăți de bordură și le aruncau spre țestoase.

Au fost vreo cinci “fronturi” care au rezistat până după miezul nopții. Am văzut cu ochii mei cum mii de români participă la lupte de stradă împotriva forțelor de represiune. A fost cea mai mare răscoală pe care am prins-o ever.

Ca apoi să citesc pe Facebook că de fapt au fost doar câțiva oameni, trimiși de cineva anume, fără legătură cu adevărații protestatari, pașnici ca fulgii de nea.

Nu ajută pe nimeni perspectiva asta.

Da, avem un guvern iresponsabil și un parlament dominat de hoți. Da, ne transformăm într-o democrație iliberală, cu reflexe dictatoriale.

Dar ăsta e un imens fenomen social, cu cauze sistemice și foarte mulți “jucători”.

Schimbarea este posibilă, cu instrumente politice și civice. Nu căutând un geniu arhitect printre proști și incompetenți, pe urma indiciilor ezoterice din fake news Cum a fost în REALITATE  la protestul violent. Jurnalistul Vlad Ursulean: „  Cel mai răspândit scenariu e că violențele de vineri au fost orchestrate de o eminență cenușie. De Dragnea, de Iohannis, de “servicii”, de Soros, de cineva care a planificat pas cu pas o imensă manipulare.  Este o idee profund greșită.  Am filmat aproape toate ...” 2🤪

Realitatea este mai fascinantă decât orice conspirație”.