(Last Updated On: August 12, 2018)

O româncă a povestit ce a pățit vineri seara la protestul din Piața Victoriei. Procurorii au deschis dosar penal in rem, cei bătuți sunt rugați să depună plângeri. Până duminică erau depuse 19 plângeri penale împotriva jandarmeriei.

Lidia Iştoc : „Sunt la Victoriei, tata.  N-am mai mers la festival. De data asta nu plâng pentru că mi-e dor de tine. Plâng pentru că sunt nişte oameni mari care dau cu nişte gaze din cauza cărora mă ustură ochii.

Mărturie de vineri seara. Lidia Iştoc : „Sunt la Victoriei, tata.  N-am mai mers la festival. De data asta nu plâng pentru că mi-e dor de tine. Plâng pentru că sunt nişte oameni mari care dau cu nişte gaze din cauza cărora mă ustură ochii.... Dar să ştii că nu plec, tata. Am văzut, printre sutele de steaguri, şi pe cel al Spaniei. Şi m-am gândit la tine.  Ştiu că m-ai învățat să...” 1

Fix ca în desenele animate cu oameni răi la care ne uitam noi acum mulți ani, înainte să pleci de acasă.
Mai ştii?

Sunt mulți oameni cu măşti, oameni care aleargă şi oameni care se pun la pământ la fiecare adiere de gaze.
Dar să ştii că nu plec, tata. Am văzut, printre sutele de steaguri, şi pe cel al Spaniei. Şi m-am gândit la tine.

Ştiu că m-ai învățat să nu vorbesc urât şi sper să nu te dezamăgesc, dar o să strig şi eu cuvântul ăla cu M***,
pentru tine, tata!”

Jurnalistul Paula Rusu

„1. Huliganii au inceput bataia cu jandarmii la 15.30-16. Azi se confirma ca erau ultrasi, pe care @Jandarmeria Romana ii are in baza de date, iar la meciuri ii opresc pe drum sau nici nu ii lasa sa iasa din case. Vineri jandarmii nu au facut nicio manevra sa ii scoata din multime vreme de 8 ore cat au gazat oameni pasnici. 

2. Cu mai bine de 400 de raniti, din care 97 au ajuns la spital, 11 fiind jandarmi loviti de ultrasi iar 86 protestatari raniti de jandarmi, vin comunicatele de presa. Presedintia ataca Jandarmeria (in subordinea Guvernului) iar PSD ataca presedintia. In comunicatele astea, nimeni, subliniez nimeni, nici Iohannis, nici Dragnea nu spun o vorba despre nevinovatii raniti in confruntarea intretinuta de jandarmi 8 ore in piata. Practic institutiile statului sunt prinse intr-o inclestare in care pasnicii au ajuns sa fie gazati, dupa orchestrarea unor lovituri de manual intre galerii si jandarmi, la care jandarmii s-au prefacut ca intervin vreme de 8 ore dar au gazat civili neviolenti.

3. Actul ratat al purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache demostreaza ca ordinul a fost de interventie in forta. Ramane in picioare intrebarea de ce interventia in forta nu s-a putut face atunci cand au venit ultrasii si au asteptat 8 ore, sa se adune zeci de mii de nevinovati in piata. 

4. Jandarmerita salvata de protestarari din mana golanilor “tinuti calzi” in piata de lipsa de interventie a jandarmilor a fost folosita 12 ore pe post de victima a diasporei cu complicitatea odioasa a Jandarmeriei, colegii ei. Declaratia lui Marius Militaru in acest sens, desi stia de la medici de cu seara, ca fata e inafara pericolului paraliziei, arata intentia manipularii menite sa inflameze emotional o situatie si asa dramatica. Practic o institutie de forta a lansat voit un neadevar in spatiul public, ce genereaza o ruptura si mai mare. Nicio vorba despre huliganii care au lovit-o, niciuna despre colegii jandarmin care au lasat-o in urma. 

5. Un ofiter de Jandarmerie declara azi sub protectie ca exista un pact intre liderii Jandarmeriei si PSD pentru discreditarea protestelor. 
6. Vicepremierul Paul Stanescu vorbeste de moarte de om desi singurii care au pricinuit dezastrul de vineri sunt subordonatii Guvernului, Jandarmeria intretinand conflictul cu “inamicul traditional”, galeriile de ultrasi pe care le are catografiate om cu om, ii stie dupa figura, grupa de sange, adresa, CNP, mama si tata pe toti.

As zice ca sper sa cada capete mari, dar nu sunt naiva. Ma bazez insa pe Parchetul Militar. Mergeti sa depuneti plangeri, e dreptul vostru.

Inca ceva: nu am nimic cu jandarmii la modul general, oamenii de sub casti si cagule. Stiu ca au respectat ordinele, asa e firesc si legal, cei care au dat ordinele sunt direct raspunzatori”.