(Last Updated On: August 2, 2018)

Un scandal uriaș a început între Poliția Română și cetățeni din cauza plăcuțelor de înmatriculare anti-PSD. Pentru că le-au confiscat ilegal, românii s-au răzbunat și au început să dea recenzii de câte o stea paginii de Facebook a Poliției. Însă aceștia s-au trezit cu conturile blocate, acuzând Poliția că din cauza lor. S-a ajuns în situația în care să se spună că o firmă se ocupă cu blcoarea acestora. Însă s-ar putea să existe o explciație mai simplă. Protocolul de securitate al Facebook este posibil să se fi activat. Până la urmă, Poliția a închis secșțiunea de recenzii după ce a căzut de la 4 stele la o stea.

Pe Facebook, Petre Sarbu a scris: „Oameni buni, de AI ați auzit? Artificial Intelligence? Facebook folosește un astfel de algoritm AI. Pagina Poliției Române e una cu două ranguri peste marea majoritate a paginilor de Facebook:
1. E verificată, Facebook știe sigur că e pagina oficială a unei instituții (cerculețul albastru de lângă numele paginii).
2. Are peste 100k fani

TEORIE nouă. Conturile românilor pe Facebook nu au fost blocate de Poliția Română în scandalul plăcuțelor de înmatriculare. Petre Sarbu: „Oameni buni, de AI ați auzit? Artificial Intelligence? Facebook folosește un 1

În momentul în care 30k conturi execută aceiași operațiune asupra unei pagini (mai ales asupra uneia de rang înalt) algoritmul AI detectează o excepție și ridică un RED FLAG cum îi spunem noi programatorii. Algoritmul AI a detectat revolta noastră, a asociat-o unei breșe de securitate și pe baza unor informații a delogat unele conturi (de ex al meu, verificat cu CI) iar altora le-a dat interdicție de a posta review-uri pe o perioadă de timp determinată. Vă explic și de ce. Dacă deloghezi 1000 de oameni se vor reloga în timpi diferiți, dacă în schimb sunt roboți mai mult ca sigur se vor reloga după un interval de timp similar. Alții au primit interdicție temporară de a lăsa review astfel încât algoritmul AI să le scaneze conturile după similarități și să producă un raport pe care operatorii umani să-l investigheze ca să descopere sursa breșei.

Orice sys admin știe asta, când suspectezi o breșă limitezi toate serviciile și investighezi sursa atacului. Verifici dacă îți lipseste vreo actualizare de securitate și faci testare A-B, pornești serviciile pe rând și vezi unde ai gaura de securitate.

Să vă mai spun ceva, în momentul în care faci un număr mare de raportări ți se blochează accesul și la această funcție! Dacă ai mai multe raportări soluționate negativ algoritmul AI îți va da un red flag de “false positives” și sansele tale ca raportarile tale să ajungă la un operator uman decizional devin ZERO.

Și dacă ai avea dreptul de a raporta masiv, 4 raportări pe minut înseamnă 240 de raportări pe oră. Și credeți-mă ca după doua ore îți fug blocurile de text pe ecran, pariu fac cu voi.

VĂ SPUN SINCER, INFORMAȚIA POLIȚIEI E VALIDĂ, NU V-AU RAPORTAT EI CONTURILE. NU SUNT RUȘII, REPTILIENII SAU ALIENII, PUR ȘI SIMPLU ACȚIUNEA NOASTRĂ A DECLANȘAT MECANISMELE DE PROTECTIE ALE FACEBOOK-ULUI.

Nu mă credeți? Dați 30.000 de review-uri de 5 stele paginii #REZIST, promit că nu vă raportează nimeni. O să pățiți același lucru.

Si nu în ultimul rând M..E PSD și M…E milițienilor ce pătează uniformele Poliției Române!”