(Last Updated On: July 12, 2018)

Premierul României, după 10 ani de europarlamentar la Bruxelles, a avut nevoie de translator la întâlnirea cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care vorbește fluent câteva limbi. Cum poate cineva că Viorica Dăncilă poate conduce România dacă în 10 ani nu a învățat măcar engleza pentru a susține o conversație fără translator.

Mircea Vasilescu: Am văzut că, la întîlnirea cu Jean-Claude Juncker, doamna Viorica a avut (nevoie de) traducere. Mi se pare că inițiativa ar trebui permanentizată: zic să umble tot timpul cu un translator alături, care să ne traducă și nouă în limba română spusele Domniei Sale.

Viorica Dăncilă, după 10 ani de europarlamentar la Bruxelles, are nevoie de translator. Ramona Strugariu: Doamne, parca o vad: "Dear, aaa, Jean-Claude, asta, cum sa.., nu Van Damme, pfa, dear Jane, MCV, bad, go away. Prosecco, asta, prosecutors, mean people. Code penal, not treaba ta. Iohannis, aaa, German spy, yes. If problem, don't talk to...” 1

Hari Bucur-Marcu: „Domnul din dreapta pozei este luxemburghez. Adică, este trilingv de acasă (Luxembourg are trei limbi oficiale: franceza, germana, luxemburgheza) și mai vorbește cursiv alte câteva limbi, între care, bineînțeles, engleza. Dar, vorba bancului cu polițist, la ce i-a folosit?

Domnul Mircea Vasilescu, de la care am împrumutat poza, este de părere că și dacă ar fi vorbit cursiv și literar româna, tot ar fi avut nevoie domnul din dreapta de translatoare, la întâlnirea cu rușinea galbenă din stânga pozei, cum te uiți la ea”.

Mioara Barbu Prin poziția adoptată, de rușinea galbenă, mi se pare că discuția are loc de la egal la egal … greşelile de exprimare sunt direct proporționale cu tupeul, din păcate pentru noi … asta nu-şi dă demisia indiferent cât mişto se face pe seama ei … mai un pic şi-l depăseşte pe Bulă

Alin Cristian Mituta: „”Le-am explicat [domnilor Juncker şi Timmermans] faptul că aceste legi ale justiției, Codul Penal, Codul de procedură penală sunt de fapt legi interne care nu afectează statul de drept și că nu aș vrea ca MCV-ul să aibă în vedere aceste aspecte.” – Prim Ministrul Guvernului României către preşedintele şi prim vice-preşedintele Comisiei Europene.

Doamnă Dăncilă,

În primul rând e greu, chiar un pic ridicol să explicaţi dvs ceva preşedintelui Comisiei.

În al doilea rând, să “explicaţi” că legile justiţiei sunt legi interne.. e ca şi cum aţi spune că apa e udă. Cum altfel să fie codurile penale decât legi interne? În mod sigur domnii Juncker şi Timmermans ştiu prea bine că Parlamentul sau Guvernul României nu au competenţă în a da legi europene sau internaţionale.

În al treilea rând, le-aţi mai spus domnilor Juncker şi Timmermans că legile justiţiei nu afectează statul de drept. Cum nu afectează doamnă? Nu doar că “afectează” dar legile penale ale unui stat sunt componente fundamentale ale statului de drept.

În fine, în al patrulea rând, le propuneţi domnilor Juncker şi Timmermans ca MCV să nu aibă în vedere aceste legi ale justiţiei. Păi cum ar putea MCV să treacă cu vederea tocmai motivul pentru care el există, acela de a monitoriza progresul justiţiei din România?

În locul domnilor Juncker şi Timmermans eu aş fi bufnit în râs ascultându-vă. Aşa nivel de jos al unui lider român nu cred că am mai avut de la Ceauşescu încoace. Nu e de mirare că preşedintele Comisiei i-a transmis doamnei Dăncilă că România ar trebui “să revină la un discurs politic normal”.

Da, normalitate, asta caută şi românii cu disperare dar tot ce văd de la guvernanţii lor e impostură, prostie şi hoţie”.

Ramona Strugariu Doamne, parca o vad:
“Dear, aaa, Jean-Claude, asta, cum sa.., nu Van Damme, pfa, dear Jane,
MCV, bad, go away. Prosecco, asta, prosecutors, mean people. Code penal, not treaba ta. Iohannis, aaa, German spy, yes. If problem, don’t talk to bad people. No journalists, no Soros. Bad, bad people. Talk to me. Call me. All ok now. Make a photo”.