(Last Updated On: July 13, 2018)

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Viorica Dăncilă a amenințat cu demisia după ce Liviu Dragnea a făcut presiuni la adresa ei să dea Ordonanța de Urgență care-l scapă de condamnările penale. Gestul premierului este o surpriză pentru toți din conducerea PSD care o știu de marioneta perfectă. Frica lui Dăncilă de a semna Ordonanța de Urgență își poate găsi explicația în faptul că va putea fi acuzată de abuz și favorizarea infractorului, ea neavând imunitate parlamentară. Mai este posibil ca în discuțiile de la Bruxelles, liderii europeni să-i fi transmis că nu o susțin în cazul Ordonanței de Urgență chiar dacă ea a spus că aceștia au rămas mirați de acuzația ei pentru Înaltă Trădare.

Liderul PSD forțează din nou adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, dar la acest moment premierul Viorica Dăncilă se opune și a amenințat chiar cu demisia, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Nu este prima dată când Dragnea presează pentru OUG pe amnistie și grațiere după ce în februarie 2017 a încercat fără succes să-l convingă pe fostul premier, Sorin Grindeanu, să o adopte. Dragnea a revenit la soluția OUG după condamnarea sa la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive și a dat semnale publice explicite în favoarea unei ordonanțe de urgență.

Surse: Premierul Viorica Dăncilă amenință cu DEMISIA! Liviu Dragnea o presează să dea Ordonanța de Urgență pe Codurile Penale. Devine Viorica eroul României? 1

Liviu Dragnea mai are însă la dispoziție doar câteva zile. Guvernul poate adopta OUG doar pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, adică cel târziu până joi, 19 iulie, când este ultima zi a sesiunii extraordinare, dată stabilită prin hotărâri ale conducerilor celor două camere.

În cazul în care Guvernul dorește totuși să adopte o Ordonanță de Urgență în afara sesiunii parlamentare extraordinare, Senatul și Camera Deputaților trebuie convocate de urgență în termen de cinci zile. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare. Potrivit informațiilor G4Media.ro, parlamentarilor PSD li s-a transmis să rămână conectați la telefon mobil pe perioada vacanței, în eventualitatea convocării unei noi sesiuni extraordinare.

Pentru liderul PSD, avantajul unei OUG pe amnistie și grațiere este că nu mai trebuie să aștepte modificările la Codul Penal, nici dezincriminarea abuzului în serviciu. Dacă OUG privind amnistia și grațierea intră în vigoare fie si pentru o singura zi, încetează toate procesele și se clasează toate anchetele în curs care vizează infracțiunile iertate prin amnistiere. De altfel, potrivit informațiilor G4Media.ro, OUG-ul nu ar viza și Codul Penal.

Potrivit informațiilor G4Media, nici premierul Dăncilă, dar nici ministrul justiției, Tudorel Toader nu ar fi de acord cu adoptarea unei OUG pe amnistie și grațiere. Din acest motiv, Liviu Dragnea și PSD caută soluții pentru ca ordonanța să poată fi semnată. Unul dintre motivele pentru care premierul Viorica Dăncilă nu dorește să semneze ar fi teama de o anchetă penală, având în vedere că, nefiind parlamentar, nu este apărată de imunitate.