(Last Updated On: July 14, 2018)

Există și tineri în România ambițioși. O familie a preluat în administrare Cabana Negoiu din munții Făgăraș, la 1540 m.
Cabana cuprinde trei corpuri de clădiri: clădirea principală sau cabana nouă, iar ceva mai spre sud, amplasate într-o mică şa, se găsesc cabana veche şi o clădire anexă.

Pe Facebook, alpinistul Zsolt Torok a scris: „Cabana Negoiu a fost preluata de o familie tanara si ambitioasa, iubitoare de munte. Daca nu iti place muntele este o corvoada sa fii cabanier,iar aici multi gresesc cand au impresia ca se angajeaza la o afacere pe munte.

SUCCES! Alpinistul Zsolt Torok: „Cabana Negoiu a fost preluata de o familie tanara si ambitioasa, iubitoare de munte ... Din 89 incoace am constatat cu tristete ca in Romania cabanele care erau construite pentru turistii adevarati ori sunt...” 1

A fi cabanier inseamna mult mai mult. Inseamna sa iubesti muntii si sa intelegi turistul cu ranita in spinare …

Din 89 incoace am constatat cu tristete ca in Romania cabanele care erau construite pentru turistii adevarati ori sunt prost gestionate ori incendiate sa dispara ca in locul lor sa apara pensiuni ,hoteluri si alte unitati unde turistul se simte deadreptul respins favorizatii fiind taranul de mall,pitipoanca de companie si alte specii din atlasul de mitocanie urbana.

Turistul asa cum il stim noi a fost dat laoparte de multimea de automobilisti care veneu la munte doar sa manance sa consume,iar legatura lor cu muntele era doar prin intemediul unui selfie pus pe Facebooc .

De 28 ani incoace asta se intampla si pot sa spun ca deja am si luat gandul de la normalitate iar cand am ajuns in Alpi eram mirat ca oamenii care merg la munte 80% sunt activi 20 % petrec ,la noi procentul este invers 80 % mancam si ne odihnim iar 20 % sau poate si mai putin suntem dispusi sa depunem un mic efort pe care majoritatea il considera deja in categoria extrem.

SUCCES! Alpinistul Zsolt Torok: „Cabana Negoiu a fost preluata de o familie tanara si ambitioasa, iubitoare de munte ... Din 89 incoace am constatat cu tristete ca in Romania cabanele care erau construite pentru turistii adevarati ori sunt...” 2

Desigur cabanele ar supravietui greu avand clienti doar montaniarzi consacrati ,insa daca cultura montana se dezvolta la fel ca si in tarile alpine unde mersul activ pe munte este o normalitate ,face parte din cultura lor, toata lumea castiga si traieste bine.
Cabanierii de odinioara au plecat au disparut au inbatranit si noua generatie vede muntele doar ca o pacoste unde tr sa munceasca in conditii mai grele.

Unele cabane au devenit oribile de exemplu pe platiul Bucegilor ,in loculul cel mai usor accesibil este o chiciosenie exact dupa chipul si asemanarea omului postcomunistoid care nu stiu daca isi cauta identitatea pentru ca daca isi cauta se presupune ca avea candva asaceva….

La Cabana Negoiu a aparut un nou suflu,atat tineresc cat si ambitios .

Este mare lucru cand cineva investeste si isi da interesul sa salvese si sa modernizeze una din cele mai frumoase si inca existente cabane istorice din Carpati Romaniei

La Negoiu se munceste din greu ,geamurile schimbate toate ,curatenie ordine ,saltele schimbate ,baile refacute …

SUCCES! Alpinistul Zsolt Torok: „Cabana Negoiu a fost preluata de o familie tanara si ambitioasa, iubitoare de munte ... Din 89 incoace am constatat cu tristete ca in Romania cabanele care erau construite pentru turistii adevarati ori sunt...” 3

Lucrurile nu se intampla de pe o zi pe alta insa daca se tin de treaba in scurt timp cabana se va apropia de standardele europene iar avand in vedere ca nu exista cale de acces auto cabana isi va pastra caracterul sau ,cabana de munte de unde pleci si unde revii cu drag.

Desi din ce in ce mai multa lume urca pe munte cultura montana rapotat la populatia tarii este foarte mica si mai avem mult de recuperat in aceasta directie.

Farmecul Romaniei este sal baticia iar turistii care vin foarte multi de afara cauta altceva decat cu ce sunt ei obisnuiti .
Cabanele de odinioara din muntii carpati erau vestite ca locatie spirit ,ceaiurile si ciorbele de neegalat .

Ori care turist care ajunge plouat ,frant dar cu sufletul incarcat de frumusete de pe Crestele Fagarasene si ale carpatilor se bucura de un loc primitor ,cald si autentic .

A gesiona o cabana de munte la noi inseamna ca te ocupui de patrimoniul tarii iar acest patrimoniu este din ce in ce mai mic.
Totusi unii oameni cred ca se poate ,merita si au puterea sa o faca .

Cabanierilor de la Negoiu le doresc multa sanatate si putere de munca ,ani cat mai frumosi in acea locatie cu totul si cu totul speciala.”