(Last Updated On: July 13, 2018)

Comisia de la Veneția a publicat concluzii preliminare privind legile justiției din România, cu o serie de recomandări pentru autorități. Geniile din PSD Iordache și Nicolicea au explicat tot timpul că cei de la Comisia de la Veneția nu înțeleg nimic din capodopera pe care o fac ei. Mai mult, ministrul justiției, membru al Comisiei de la Veneția nu a spus un cuvânt critic la aberațiile legislative votate de PSD în Parlament. La ce au scris colegii săi din Comisia de la Veneția, Tudorel trebuie să-și dea demsiai imediat.
Recomandările Comisiei de la Veneția sunt obligatorii.

Principala recomandare a Comsiei de la Veneția este aceea de a menține rolul președintelui și al CSM în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi DNA și DIICOT și a Procurorului General. Recomandare care contravine deciziei CCR de a o demite pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. Va reveni Kovesi înapoi pe funcție?

Amintim că președintele României nu a fost scos din procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, însă poate refuza numirea înaintată de ministrul Justiției o singură dată, motivat. CSM are rol consultativ în procedură, atât în prezent cât și în forma nouă a Legii 303/2004 privind Statutul magistraților.

Adrian Baboi-Stroe: „Comisia de la Veneția a publicat raportul preliminar asupra proiectelor de modificare a legilor justiției.

Revine Kovesi ca șefă DNA? Comisia de la Veneția desființează „geniile” PSD Nicolicea și Iordache. Tudorel Toader ar trebui să-și dea demisia de rușine, la ce au scris colegii lui de la Comisia de la Veneția 1

Incă o dată, se vede de ce coaliția PSD-ALDE s-a opus cu toate puterile sesizării Comisiei de la Veneția. Raportul Comisiei confirmă punct cu punct criticile deja exprimate de asociații profesionale ale magistraților, de opoziția politică, de societatea civilă și de Grupul Statelor Împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO)”

Din raportul preliminar, potrivit Hotnews:
“Comisia de la Veneția recomandă autorităților României să:

– Reevalueze sistemul pentru numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituție, având în vedere să fie asigurate condițiile pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului instituțiilor, precum al președintelui și al CSM, pentru a echilibra influența ministerului Justiției;

– Îndepărteze sau să clarifice prevederile care permit procurorilor superiori sa invalideze soluțiile dispuse de procurori pe motiv că nu sunt întemeiate.

– Elimine restricțiile privind libertatea de expresie a judecătorilor și procurorilor;

– Suplimenteze prevederile privind răspunderea materială a magistraților precizând explicit că, în absența relei credințe și/sau gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru o soluție care ar putea fi contestată de o altă instanță; să amendeze mecanismul pentru acțiunea în regres astfel încât să asigure că fiecare acțiune în regres are loc doar o dată și doar dacă răspunderea magistraților a fost stabilită printr-o procedură disciplinară;