(Last Updated On: July 16, 2018)

Psihoterapeutul român, dr. Ursula Sandner, vorbește pe facebook de una din marile deziluzii ale românilor: fericirea prin relații.

Pe Facebook, dr. Ursula Sandner a scris: „Asteptam prea multe de la relatiile noastre. Ne asteptam ca altii sa ne faca fericiti, sa ne aduca bucuria de a trai, sa ne umple golurile interioare, sa faca pentru noi tot ceea ce refuzam sa ne asumam si indeplinim de unii singuri.

Psihoterapeutul dr. Ursula Sandner: „„Asteptam prea multe de la relatiile noastre. Ne asteptam ca altii sa ne faca fericiti, sa ne aduca bucuria de a trai, sa ne umple golurile interioare, sa faca pentru noi tot ceea ce ...” 1

Asteptam ca altii sa se lase pe ei pe locul secund pentru noi, sa faca compromisuri si sacrificii in numele “iubirii” pe care spun ca ne-o poarta.

Asteptam ca altii sa ne citeasca gandurile, sa ne accepte neconditionat, sa ne tolereze derapajele si greselile fara ca noi sa ne simtim responsabili pentru ele.

Ei bine, acest tip de relationare este posibil doar intre copilul mic si parinte pana in momentul in care copilul isi dezvolta un aparat psihic autonom.

Nu este normal sa ne asteptam, adulti fiind, ca alti adulti sa se raporteze in acest fel la noi. Fiecare om, ajuns la varsta maturitatii biologice si psihice, este responsabil de sine insusi si de bunastarea sa proprie. Nimeni nu a venit pe lume pentru a te face pe tine fericit cu pretul anularii de sine.

Cand intelegi si iti asumi propria-ti persoana si existenta, ii eliberezi pe altii de asteptarile nerealiste pe care le ai de la ei. Iar odata ce devii responsabil si iei povara aceasta de pe umerii altora, vei vedea ca nu te vei mai simti atat de dezamagit cand ei nu fac ce vrei tu si nici nu te vei mai simti ca o victima lipsita de putere, aflata la cheremul altora.

Nu astepta de la altii sa te faca fericit, asuma-ti tu acest demers si astfel vei simti cat esti de puternic si… intreg.”