(Last Updated On: December 24, 2018)

Căutarea perfecțiunii nu poate fi un scop în viață. O spune un neamț care s-a mutat în România acum 18 ani. El s-a stabilit într-o comună din Satu Mare, Halmeu unde cultivă viță de vie.

„Eu nu am căutat ceea ce caută alții în Germania: să fie totul perfect și în ordine! Eu am căutat și îmi doresc liniște, și să trăiesc în mijlocul naturii reale! Acum, în Germania nu prea găsești așa ceva. Totul e verde, dar natura nu mai este reală, iar păsările nu cântă așa ca în România!”, spune Josef Sporrer pentru Radio Cluj , preluat de ziarulromanesc.net.

Neamț stabilit în România: „În Germania păsările nu cântă ca aici... Fetița cea mai mare este în clasa a III-a și vorbește românește mai bine decât mine, iar notele cele mai bune le are la limba și literatura română. Da, pot să spun că mă simt acasă! Nu m-a ...” 1

„Am decis să rămân în Satu Mare, în perioada când am lucrat pentru Forumul Democrat German. Am găsit un loc foarte frumos în Halmeu Vii, iar acum lucrez vița de vie de pe aproape 6 hectare. Anul trecut, producția de vin a fost mai slabă, aproximativ 10.000 de litri, dar în acest an, datorită condițiilor meteo favorabile, voi obține cu siguranță mai mult. Gândul este să dezvolt aceasră afacere și să ajung să îmbuteliez vinul în sticle pentru a fi preluat de restaurante. Însă, acest demers va dura, dacă nu vom folosi metoda cunoscută de-a împinge niște bani.”, declară Josef Sporrer.

După 18 ani petrecuți în Satu Mare, Josef Sporrer vorbește foarte bine românește și pentru că locuiește în mediul rural, nu mai surprinde pe nimeni că folosește expresii precum no și amu. Însă, la început, acomodarea n-a fost ușoară, dar greutățile au fost depășite, iar acum se mândrește că una dintre fiicele sale, vorbește românește mai bine decât el:

„No, acomodarea cu oamenii de la țară a fost cu multe suișuri și coborâșuri, iar uneori a fost destul de greu. Dar amu am ajuns să mă descurc bine cu realitatea! Am o familie, am patru copii, și locuim cu toții în Hameu Vii.

Fetița cea mai mare este în clasa a III-a la școală în Halmeu și vorbește românește mai bine decât mine, iar notele cele mai bune le are la limba și literatura română. Da, pot să spun că mă simt acasă! Nu m-a forțat nimeni să plec din Germania, a fost decizia mea, asta am vrut, asta am făcut”, a dăugat bărbatul.