(Last Updated On: August 4, 2018)

PSD i-a supărat și pe artiști. A dat o Ordonanță care politizează Centrul Naţional de Cinematografie şi Fondul Cultural Naţional, acolo unde se aleg filmele şi proiectele culturale care vor primi bani de la stat. Artiștii suspectează cp banii se vor da doar celor pro-PSD.

Mihai Călin, actor, citat de Digi 24: „Ordonanţa asta nu putem să o scoatem din contextul general al ofensivei politice împotriva a tot ce înseamnă societate civilă, liberă iniţiativă, liberă exprimare, toată ofensiva asta care se întâmplă de ceva timp încoace. (…) Este total nedemocratic, împotriva oricărei libertăţi a spiritului şi libertăţi artistice.

Actorul Mihai Călin se gândește să plece din România. „Mă gândesc foarte tare să iau în calcul emigrarea în Australia, pentru că...” 1

Mă gândesc foarte tare să iau în calcul emigrarea în Australia, pentru că am senzaţia că indiferent de ce poziţie iei public, nu se rezolvă nimic”.

Mihai Calin „Pot pleca linistit în Australia. După declarația de azi a monstruosului ministru al justiției va spun : La revedere!”

Radu Jude – regizor: „Pe artişti şi pe cei care lucrează în domeniul culturii nu i-a întrebat nimeni nimic. Mie mi se pare că e mai mult decât evident că e doar o încercare de control politic al proiectelor care se vor finanţa”.

„Nu face decât să mă ducă cu gândul la o perioadă în care întreaga producţie cinematografică era controlată”, spune Ada Solomon.

Despre această ordonanță a atras atenția și actorul Marius Manole, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Cred că există un procent destul de mare (de colegi) care nu a vrut să facă lucrul ăsta vizibil (să semneze petiția Fără penali – n.r.), pentru că… nu știi niciodată. Trăim în țara în care nu știi niciodată dacă șeful nu se supără, trăim în țara în care nu știi niciodată dacă mai primești finanțare…

Mai nou, acum, Primăria Capitalei încearcă să intre foarte, foarte tare în tot ce înseamnă cultură (…)”, spune Marius Manole. „Nu ne dorim să vedem Cântarea României peste tot în țară, totuși”, a adăugat actorul, subliniind că cei din breaslă ar trebui să se teamă și să se împotrivească la o ingerință a politicului.