(Last Updated On: July 18, 2018)

Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” din cuprinsul art.280 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.Cu alte cuvinte, datele personale ale milioane de români nu sunt „garantate” din punct de vedere al securității.  Practic, statul va trebui să legifereze pentru o mai bună protecție a datelor cu caracter personal, din acest domeniu.

Medicul Gabriel Diaconu: „Ieri, Curtea Constituțională (CCR) a pus ultimul cui în sicriul Dosarului Electronic de Sănătate.
Despre DES am scris, în repetate rânduri, că este un cal troian. O poartă ascunsă prin care informații confidențiale privind sănătatea cetățeanului să poată fi folosite de terțe părți către alte interese decât cele legitime.

Medicul Gabriel Diaconu: „Ieri, Curtea Constituțională (CCR) a pus ultimul cui în sicriul Dosarului Electronic de Sănătate. Despre DES am scris, în repetate rânduri, că este un cal troian. O poartă ascunsă prin care informații confidențiale privind sănătatea cetățeanului să poată fi folosite de ...” 1
Merită, aici, adus aminte că implementarea DES merge deja mulți ani în urmă, și conține informații privind sănătatea a peste 7 milioane de români.
Domnul Claudiu Manda a propus că SRI ar fi ”ascultat” 6 milioane de români. N-a fost SRI, domnule Manda. A fost CNAS care a ”muls” SIUI, via DES, de date sensibile, informații secrete și fără să fi avut consimțământ informat, în baza unei schimbări a legii 95, respectiv 677, cum că nu-i nevoie de acord când e în interesul ”sănătății publice”.
După care am avut zeci de victime ale rujeolei, sute de decese datorate gripei în iarna trecută.

Merită adus aminte că migrarea datelor în DES s-a făcut ”pe furiș”, fără o informare prealabilă a contribuabilului, printr-un update impus medicilor de familie care NU au fost de acord să înstrăineze aceste date, dar care au trebuit să facă asta pentru că altfel nu puteau lansa aplicația de SIUI.
Merită adus aminte că sute de mii de dosare au fost ”împinse” în DES pe vremea augustului Țibichi, cel care se lăuda cu un veritabil ”sputnik”, la doar câteva luni după demararea platformei.

Care platformă a rămas prohibitiv de greu folosit de utilizator, în timp ce terabiți de date, automat, sunt migrate în fiecare zi, chiar și astăzi, către servere.
Servere la care are acces doar compania care le gestionează, respectiv CNAS, Casa Națională de Asigurări.

Care CNAS, Casa Națională de Asigurări, continuă să gireze, prin complicitate, o ”platformă informatică integrată de servicii de sănătate” putredă, fetidă, vinovată nu doar de frecvente sincope în funcționare dar și de maximă vulnerabilitate pentru sănătatea și siguranța cetățeanului.

Nouă nu ne trebuie inamici că ne descurcăm și singuri.
Același CNAS care, prin lipsă de transparență în ultimii ani, posibil că a creat vulnerabilitate suplimentară, câtă vreme personalul CNAS a avut acces la date din DES și SIUI. Nu mai devreme de primăvara acestui an, când SIUI a capotat, au prelungit un contract de mentenanță în condiții dubioase, fără să clarifice care e nivelul de clearance de securitate al celor care făceau service de sistem.

Oficialii CNAS au declarat în repetate rânduri că accesul lor este doar ”în scop științific”, prin ”anonimizare”.
Dar prin anonimizare sunt atâtea lucruri pe care le poți extrage din DES fără acordul subiecților care fac parte din DES.

Poți afla unde sunt concentrate focare de boală astfel încât să poți manipula piața de medicamente.
Poți afla întregi liste de CNP-uri pe care să le poți ulterior ținti pentru campanii de propagandă.

Poți înstrăina aceste date, o mină de aur curat pentru oricine e interesat.
Decizia de ieri a CCR cere, din partea Ministerului Sănătății, o luare urgentă de poziție, dar și explicații.

Românii trebuie să afle cum a ocrotit Statul român datele lor personale. Și dacă Statul nu le-a ocrotit datele, românii trebuie să înțeleagă cum va distruge Statul român acele date migrate în DES, devreme ce DES va fi demantelat, încât fișierele să nu rămână ”scurse” în offline.

Una e să furi banii românilor. Una e să angajezi tot felul de domnițe la serviciile sociale pe bani care-ar fi meritat mai degrabă să ajungă la copii nevoiași. Alta e să furi identitatea a milioane de asigurați în sistemul ”de stat” de sănătate”.