(Last Updated On: July 21, 2018)

Bacău, de 7 zile fără apă potabilă. Zeci de mii de oameni stau la cozi la cisterne să priundă o găleată. Așa arată un oraș prost administrat din România. De ce la Cluj, Brașov, Oradea, Timișoara nu se întâmplă astfel de lucruri? După 1, maxim 2 zile acolo se rezolvă lucrurile.

Liviu Avram: „Scrisoare către însetații băcăuani, foștii mei concitadini

Dragii mei, am fost concitadini vreme de 12 ani, între 1989 și 2001. Din această frumoasă perioadă, în care am trăit evenimente de neuitat și am cunoscut oameni formidabili, două lucruri mi-au rămas adânc înfipte în creier: MiG-urile care spărgeau bangul sonic când îți era lumea mai dragă și programul restricționat de apă curentă: trei ore dimineața, trei ore seara.

(Foto) Bacău, 7 zile fără apă. Clujul, Brașovul, Timișoara, Oradea de ce nu rămân fără apă? Alexandru Pomana: „Azi se implinesc 49 de ani de cand primul om a ajuns pe Lună. Si 7 zile de cand nu e apa in Bacau...” 1

(foto: Florin Florin)

MiG-urile n-au fost niciodată, pentru mine, o problemă: erau semnalul că Fabrica de Avioane, căreia cu onoare i-am fost angajat vreme de trei luni, merge bine-mersi și fără inginerul Avram. Ceea ce, se pare, e valabil și acum.

Cu programul de apă e cu totul altă problemă. Câtă vreme am fost băcăuan, s-au câștigat multe alegeri cu promisiunea că se va face aducțiunea de la Valea Uzului, care va asigura apă 7/24. Eu n-am mai apucat împlinirea acestei promisiuni și am venit în București cu o dexteritate formidabilă de a nu uita niciodată, nicicum, vreun robinet deschis. Cred că dexteritatea asta o mai am și în ziua de azi.

Dragi băcăuani, știu că v-am necăjit deseori, în cei 12 ani cât v-am fost concitadin, scriind tot felul de chestii despre oamenii pe care voi îi admirați și îi votați, gen Hrebenciuc-Iacobov-Sechelariu, dar și despre alții care au urmat, drept pentru care ați ales să-mi arătați că mă înșel, votându-i din nou, și din nou, și din nou. Nu e niciun bai, așa merg lucrurile în lumea asta: unii propun, alții dispun.

Înțeleg că până la urmă aducțiunea de la Valea Uzului s-a făcut. Și s-a făcut prost, din moment ce de mai bine de-o săptămână stați la coadă ca să prindeți un bidon cu apă. Și aflu că nici măcar nu e prima dată când se întâmplă asta.

(Foto) Bacău, 7 zile fără apă. Clujul, Brașovul, Timișoara, Oradea de ce nu rămân fără apă? Alexandru Pomana: „Azi se implinesc 49 de ani de cand primul om a ajuns pe Lună. Si 7 zile de cand nu e apa in Bacau...” 2

(Foto G4Media)

Nu mai știu ce presă mai e acum prin Bacău, dar dacă v-aș fi din nou concitadin, tare mi-ar plăcea, chiar și cu riscul de a vă necăji din nou, să aflu și să vă comunic următoarele chestii: 1) Cine a construit aducțiunea de la Valea Uzului. 2) Cum s-a atribuit contractul. 3) Cine a semnat contractul din partea autorităților locale. 4) Cât a costat contractul. 5) Câte vile proprietate personală s-au construit în perioada derulării contractului.

Chiar dacă toate informațiile asta nu vă țin acum de sete, nu vi s-ar părea interesant să le aflați? Măcar pentru a-i afla pe cei responsabili de faptul că vi se refuză un drept fundamental al omului, așa cum este el înscris în orice pauză publicitară: „Pentru o viață sănătoasă, consumați cel puțin doi litri de apă în fiecare zi”.

 

Adrian Docea: „În Bacău, Republica Burundi, nu mai e apă de 7 zile. Nici caldă, nici rece. Mor oamenii în spitale, se îmbolnăvesc copiii în școli.

În 1990, orașul a sărbătorit primul an de democrație votându-l ca primar pe șeful PCR Bacău, fost comunist, viitor pușcăriaș. Ani mai târziu, Viorel Hrebenciuc urma să fure o bucată de pădure atât de mare, că era vizibilă de pe lună.

Apoi au votat un patron de păcănele. L-au iubit așa de mult că l-au mai votat o dată. Le dădea mici și bere. Când l-au lăsat pe Sechelariu, l-au votat pe Stavarache, tot pușcăriaș. A furat, dar a dat și la oameni. Așa că l-au votat din nou.

Apoi și-au ales primar tânăr, pesedist destoinic. Omul a vrut să depășească performanțele predecesorilor. A reușit. În cel mai nespălat oraș din Europa, oamenii adorm și-n seara asta cu teamă că reapare ciuma.

Noapte bună Bacău”.

Alexandru Pomana: Azi se implinesc 49 de ani de cand primul om a ajuns pe Lună. Si 7 zile de cand nu e apa in Bacau.

(Foto) Bacău, 7 zile fără apă. Clujul, Brașovul, Timișoara, Oradea de ce nu rămân fără apă? Alexandru Pomana: „Azi se implinesc 49 de ani de cand primul om a ajuns pe Lună. Si 7 zile de cand nu e apa in Bacau...” 3

Ioana Belciu Sper ca acesti oameni sa realizeze dezastrul de sub condurerea PSDului. Atata bataie de joc nu a fost nici pe vremea lui Ceausescu, si vreau sa spun ca era dezastru sub conducerea lui.
Suportand si votand acest partid, v-ati tradat propria tara si propriul popor. Sunteti iresponsabili si complici ai unor hoti patologici ca PSD-eul! Acest guvern v-a jefuit demnitatea si spiritul, nu numai material. Poate cu aceasta “ocazie” a lipsei de apa timp de 7 zile va v-a trezi la realitate.

Oana Dobre-Dimofte Toată România a observat că orașul Bacău a rămas fără apă, din cauza avariilor la conducta de apă.
Avarii care durează de mulți ani de zile, conductele sunt peticite doar ca să plesnească în anul următor. Fiecare reparație a fost plătită, desigur, din bani publici. Acum, peticeala a plesnit cu zgomot mai mare.
Dar.
Primarul Bacăului în perioada 1996-2004 a fost Dumitru Sechelariu. Urmărit penal și arestat preventiv pentru corupție. N-a mai apucat sentința finală, din simplul motiv că a murit.
În perioada 2004-2014, primarul Bacăului a fost Romeo Stavarache, condamnat definitiv cu executare pentru corupție.
Băcăuani, când o veni apa aia, vă dați și voi cu ea pe ochi? Să fie rece!