(Last Updated On: July 21, 2018)

Un val neobișnuit de căldură afectează nordul Europei. Aici temperaturile au depășit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului.

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat peste 30 de grade Celsius, informează digi24.ro.

Europa, dată peste cap. Sunt 33 de grade acasă la Moş Crăciun. În România, Nicio zi de caniculă în luna iulie din 2018. Vremea din această perioadă nu se încadrează într-un normal climatologic 1

În plus, a fost înregistrat un nou record în nordul Norvegiei unde temperatura minimă nu a scăzut sub 25 de grade Celsius în noaptea de 18 iulie, o situaţie “destul de tipică pentru Spania”, după cum a precizat Nullis.

Potrivit purtătorului de cuvânt, temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste ţări se confruntă încă din luna mai, “ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii şi a riscului de incendii”.

La noi în acest sfârşit de săptămână, vremea se menţine instabilă şi vor fi înregistrate averse cu descărcări electrice. Perioada nu se încadrează “într-un normal climatologic” pentru luna iulie, deoarece, până în acest moment, nu s-au înregistrat temperaturi caniculare.

“Este o vreme instabilă pentru această perioadă. În mod normal, climatologic vorbind, luna iulie este cea mai caldă a anului şi mai lipsită de precipitaţii. Într-adevăr, această lună nu se încadrează într-un normal climatologic, deoarece până în acest moment nu am avut niciun episod cu temperaturi caniculare şi nici nu estimăm să se întâmple acest lucru până la finalul anului. Sub aspect pluviometric deja s-au acumulat cantităţi importante de apă în multe zone din ţară. Cumva nu se încadrează într-un normal”, a declarat meteorologul Alina Şerban.