(Last Updated On: July 12, 2018)

Croația a eliminat miercuri noapte Anglia de la Campionatul Mondial și s-a calificat în finala turneului unde va întâlni Franța, duminică. “Felicitări jucătorilor, care nu sunt deloc normali. Este fantastic modul în care au jucat această semifinală. Modul în care au alergat, modul în care au luptat. Toate acestea sunt pentru istorie. Le mulţumesc tuturor: jucătorilor, fanilor, oamenilor din Croaţia”, a spus antrenorul Croației, Zlatko Dalic, la scurt timp după finalul partidei, potrivit Digi Sport.

Pe Facebook, Dorin Chiotea a scris: „Croația a crezut. E o țară care face bine în toate sporturile pentru că are în genă modestia, stima de sine si tenacitatea. Peste acestea cultivă cu onestitate munca și talentul.

De ce România de ce nu este Croația? Dorin Chiotea: „Croația a crezut. E o țară care face bine în toate sporturile pentru că are în genă modestia, stima de sine si tenacitatea. Peste acestea cultivă cu onestitate ...” 1

Azi am văzut însă, mai presus de orice, ce înseamnă o echipă. O echipă e atunci când tu mori pe teren știind că oricare alt coleg ar face la fel în locul tău anulând orice orgoliu personal. O echipă nu este neapărat despre calități, nici despre scuze, ci despre motivație, nemilă de sine și bucuria de a oferi totul fără să ții pentru tine nimic.

Duminică, impotriva Frantei, nu va fi despre David contra Goliath. 11 bărbați dintr-o țară mică intră ca nefavoriți în meciul vieții lor spunând povestea spiritului unei națiuni cu suflet mare. După fluierul final îi așteaptă istoria.”

De ce România de ce nu este Croația? Dorin Chiotea: „Croația a crezut. E o țară care face bine în toate sporturile pentru că are în genă modestia, stima de sine si tenacitatea. Peste acestea cultivă cu onestitate ...” 2

Pe Facebok, Laurențiu Dincă a scris: „Naționala Croației reușește să ofere jucători importanți în ciuda unui campionat intern mediocru, unde corupția e la un nivel mult ridicat față chiar de România, fără viziune și fără academii de juniori performante (mai puțin cea din Zagreb, finanțată din bani de la bugetul local și în centrul unor scandaluri).

Ceea ce e de admirat. Repet, fotbalul croat nu e un model de urmat. La nivel de organizare, e doar haos și corupție.”

Pe Facebook, Tudor Benga a scris: „Colosală performanța Croației! Colosală!!! De mai bine de juma’ de secol finala Cupei Mondiale este domeniul exclusiv a 8 țări ce sunt nu doar puteri fotbalistice uriașe dar și, în marea majoritate, nații de zeci sau sute de milioane de cetățeni și puteri economice mondiale cu PIB-uri de trilioane de dolari. Brazilia, Germania, Italia, Argentina, Franța, Anglia, Spania și Olanda.

De ce România de ce nu este Croația? Dorin Chiotea: „Croația a crezut. E o țară care face bine în toate sporturile pentru că are în genă modestia, stima de sine si tenacitatea. Peste acestea cultivă cu onestitate ...” 3

Nici o altă nație in afara acestor 8 nu a mai jucat o finală de mondiale de 56 de ani. Dintre ele cea mai mica populatie e de 17 milioane si cel mai mic PIB e de 637 de miliarde. Croații sunt 4 milioane de oameni și au un PIB de 54 de miliarde. Dar o ambiție și un spirit de luptă absolut fantastice. Fabuloasă performanța Croației!

Prima echipă est-europeana într-o finală de mondiale după 56 de ani și poate prima care să o și câștige vreodată. Bravo Hrvatska și forța fie cu tine duminică!

PS “Și noi am fost pe Conte Verde” a lui Ioan Chirilă e una din cele mai dragi cărți ale copilăriei mele si sursa pasiunii pentru aceste cifre.”

Vezi aici golurile partidei:

De ce nu este România ca și Croația?