(Last Updated On: July 17, 2018)

Ambasada Suediei din România a reacționat marți după ce a fost acuzată că a șters un video cu fosta șefă DNA imediat după ce aceasta a fost demisă. S-a sugerat astfel că Laura Codruța Kovesi ar fi pierdut astfel sprijinul extern.

„Fapte: Clipul despre Kovesi a fost realizat pentru ceremonia în care Laurei Codruța Kovesi i s-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară. A fost șters în 2017, la câteva luni după ceremonie, din același motiv pentru care sunt de regulă șterse diferite materiale de la evenimente pe care le promovăm în calitate de organizatori”, mai precizează Ambasada, potrivit Digi 24.

Antena 3 acuzată de „fake news” de ambasada Suediei pentru o știre cu Laura Codruța Kovesi 1

În continuare, în mesaj, se arată că toate afirmațiile potrivit cărora videoul a fost șters ca urmare a demiterii lui Kovesi „sunt false”.

„Ambasada Suediei susține decizia regelui Carl XVI Gustav al Suediei de a o decora pe Laura Codruța Kovesi cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta sa împotriva corupției”, precizează Ambasada, care adaugă că este „trist” să vadă că știrile false se răspândesc rapid, fără ca publicațiile să verifice faptele.

În continuare, pe lângă câteva exemple de surse media care au propagat știrea falsă, Ambasada Suediei oferă și un îndrumar de depistare a fake news.

Antena 3 acuzată de „fake news” de ambasada Suediei pentru o știre cu Laura Codruța Kovesi 2

Sub titlul „Cum să ochești o știre falsă?”, sunt trecuți în revistă cei opt pași necesari pentru ca oamenii să nu fie păcăliți de fake news: verifică sursa, citește toată știrea, caută autorul, întrebă-te „ce dovezi există?”, verifică data, întreabă-te „poate fi o glumă?”, nu fi părtinitor și întreabă un expert.

Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest: „About the video made for the ceremony where Laura Codruta Kövesi was awarded the Orden of the Polar Star.

Claims: Yesterday some media channels, (such as Antena 3, Stiripesurse, Evz and others), presented the ”news” that the Swedish Embassy deleted a video about Laura Codruta Kövesi, after her dismissal as head of the DNA. According to these media channels, the deletion was made because of her dismissal. Some channels went further speculating about the reasons behind it. The “news” was reproduced in many media channels referring to other media channels as sources”.