(Last Updated On: December 24, 2018)

Oana și Cătălin au renunțat la slujbele bine plătite la mari corporații din București și  au decis să plece din Capitală. Au cumpărat un teren în localitatea la Sibiel, sat aflat la 23 de kilometri distanţă de Sibiu pe care au început să construiască prima casă din România cu pereţi umpluţi cu un material ecologic compus din cânepă, amestecată cu var şi apă.

Avantajul pereţilor este că sunt permeabili la vaporii de apă, deci umiditatea se reglează automat, iar asta înseamnă beneficii pentru sănătate, scrie Digi24 Brasov

(Video) Prima casă din România cu pereţi umpluţi cu un material ecologic compus din cânepă, amestecată cu var şi apă. Oana și Cătălin au renunțat la slujbele bine plătite la mari corporații din București și  au decis să plece la țară 1

Construcţia de la Sibiel este ridicată pe o structură din lemn, pe care s-a pulverizat, cu ajutorul unei instalaţii speciale, materialul de construcţii inedit, care ulterior s-a întărit. Inclusiv izolaţia de interior pentru acoperiş a fost „clădită“ prin aceeaşi metodă.

Tehnologia folosită în acest caz poartă numele „stonehemp“ şi a fost „importată“ în România de către Oana Suciu şi Cătălin Boteanu, doi tineri care formează un cuplu şi intenţionează să facă o afacere în acest domeniu. Cei doi spun că locuinţele ridicate din acest material „respiră“ extrem de bine şi că sunt superioare din punct de vedere ecologic majorităţii celorlalte soluţii existente în acest moment pe piaţa de profil.

Antreprenorii spun că au testat o „casă verde” în afară, la nişte prieteni. Au simţit diferenţa pe plămânii lor şi au decis – e nevoie şi în România de aşa ceva. „Eu am o alergie cronică, rinita alergică, care mă chinuie de mai mult timp, iar după o noapte dormită într-o astfel de încăpere am început să mă simt mai bine, datorită raportului perfect de umiditate şi oxigen, căci pereţii din cânepă şi var sunt ca un organism viu – respiră şi permit transferul vaporilor de apă în ambele sensuri.

Iar o altă calitate deosebită este că reglează umiditate din atmosferă, fără a permite să fie în exces sau, iarna când aerul devine prea uscat datorită încălzirii, pereţii transferă vaporii de apă din atmosfera extărioară către interior, restabilind un optim între 40-60% umiditate.

Noi suntem obişnuiţi să folosim pentru izolare ce e mai ieftin – polistiren sau vată bazaltică, de cele mai multe ori, fără să realizăm ce băgăm în realitate în pereţi”, spune Cătălin, citat de Adevarul.

Vezi aici Video:

Revenim cu detalii!