(Last Updated On: June 22, 2018)

Liviu Dragnea a convocat o ședință a Comitetului Executiv, vineri, de la ora 16:00, pentru a discuta condamnarea sa la închisoare. În Parlament au loc tot felul de întâlniri, chiar și în biroul lui Dragnea între parlamentari și alți membri de conducere a PSD.

Surse de la vârful PSD au precizat pentru stiripesurse.ro că, încă de aseară, Liviu Dragnea a telefonat celor din cercul de apropiați și i-a întrebat ce părere au dacă va demisiona, măcar de la șefia Camerei Deputaților. Sursele politice au precizat că nu este vorba despre o decizie a liderului PSD, ci mai mult de o sondare a apelor, să vadă dacă mai are sprijin sau nu în rândul apropiaților.

SURSE Liviu Dragnea vorbește despre DEMISIE în cercurile de apropiați. Are curaj să plece din funcții? 1

De partea cealaltă, adversarii lui Liviu Dragnea din PSD s-au întâlnit la un restaurant din Capitală și au convenit, de principiu, că în ședința Comitetului Executiv nu vor cere demisia lui Liviu Dragnea și vor aștepta evoluțiile ulterioare.

Practic, aceștia îl vor lăsa pe Dragnea să facă prima mișcare și abia apoi s-ar putea să înceapă răzmerița în PSD.

Dacă un politician cu probleme în justiţie nu se retrage singur din funcţie, ca să nu-şi pună într-o situaţie jenantă şi partidul şi familia politică, atunci partidul şi familia politică ar trebui să ia măsuri şi ar trebui cel puţin să-l suspende, în aşa fel încât să nu fie întregul partid pătat de acuzaţiile de corupţie. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul portughez Ana Gomes, membră a grupului S&D din Parlamentul European, din care face parte şi PSD, informează Hotnews.

Ea spune despre condamnarea lui Liviu Dragnea că este foarte important ca PSD şi partidul european să dea semnale clare că nu vor mai tolera pe cineva care este subiectul unor acuzaţii atât de grave.

Reporter: V-a surprins verdictul de ieri al instanţei în cazul lui Liviu Dragnea?

Ana Gomes: Nu chiar. Ceea ce mi se pare surprinzător este că această sentinţă se referă la fapte comise acum câţiva ani, când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi că nu are de-a face nici cu suspiciunile mult mai grave ce-l vizează şi care se desprind din raportul OLAF, vizând folosirea abuzivă de fonduri europene şi nici cu suspiciunile foarte serioase pe care le-am văzut vizând spălarea de bani, în special via Brazilia.

Sentinţa poate fi contestată în apel, dar sper că măcar acum, vor exista consecinţe la PSD, la fel şi în Partidul Socialiştilor Europeni, din care face parte şi PSD, pentru că e bine ştiut că domnul Liviu Dragnea nu este numai preşedintele Camerei Deputaţilor, ci şi premierul de facto al României (…).

Este foarte important ca partidul din România şi partidul european să dea semnale clare că nu vor mai tolera pe cineva care este subiectul unor acuzaţii atât de grave. Subliniez că sentinţa aceasta care poate fi atacată în apel se referă la fapte ce pot fi considerate ca fiind minore faţă de cele foarte grave din rapoartele OLAF despre România.

Rep.: La ce fel de consecinţe vă referiţi, ce vă aşteptaţi să se întâmple ?

A.G.: Mă aştept ca orice partid politic şi în mod special orice partid din familia mea politică, aşa cum e cazul aici, să nu accepte în funcţii oameni care sunt acuzaţi de infracţiuni foarte grave. Natura faptelor ce-l implică pe Liviu Dragnea în raportul OLAF sunt extrem de grave. Vorbim de corupţie.

Este exact genul de acuzaţie care subminează încrederea cetăţenilor în partidele politice şi în democraţie. Deci dacă vrem să luptăm cu populism şi cu fascismul asociat populismului, trebuie absolut să avem o politică de toleranţă zero faţă de corupţie şi faţă de oricine e pătat de acuzaţii grave de corupţie, iar un raport OLAF nu ar putea fi mai grav decât atât, în opinia mea.