(Last Updated On: June 14, 2018)

Surse politice au declarat pentru G4Media că săptămâna viitoare președintele Klaus Iohannis va fi suspendat din funcție de PSD. Scopul: Călin Popescu Tăriceanu, ar ajunge interimar la Cotroceni şi ar putea să o revoce pe şefa DNA şi să promulge legile justiţiei.
În caz de suspendare, situația în România va fi explozivă iar țara este posibil să intre în criză pe termen nelimitat. Aveți grijă la bani.

PSD ar putea declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis miercurea viitoare, pe 20 iunie, dată la care a fost convocată deja o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Ședința a fost aprobată miercuri dimineață de Birourile Permanente reunite. Potrivit surselor G4Media.ro, ordinea de zi aprobată oficial ar putea fi suplimentată pe 20 iunie cu cererea de suspendare, la fel cum s-a întâmplat în 2012 la suspendarea lui Traian Băsescu în Parlament.

Surse: Data pentru declanșarea procedurii de SUSPENDARE a președintelui Iohannis. Sfat prietenesc: „Lăsați concediile, puneți banii deoparte! Urmează suspendarea iar România va intra în criză pe termen nelimitat!” 1

Oana Dobre-Dimofte: „Suspendarea lui Iohannis, pe scurt, cum o văd eu. Dacă se întâmplă pe 20 iunie, cum a scris G4Media.ro.
1. Miza nu e demiterea la referendum. Miza este suspendarea ÎN PARLAMENT. Ce obțin? Tăriceanu va fi președinte interimar.

2. Ce face Tăriceanu cât e interimar? De exemplu, ar putea promulga Legile Justiției, modificările Codului Penal, o demite la Kovesi si, eventual, ar putea să semneze și niște decrete de grațiere.

3. Ce se întâmplă dacă se întoarce Klaus Iohannis la Cotroceni? Nu mai poate face nimic în legătură cu legile și decretele semnate de Tăriceanu. În privința legilor, se va aplica principiul legii celei mai favorabile pentru cel judecat.

Referendumul pentru demitere nu are vreo relevanță. Esențială e suspendarea în Parlament. Aia le rezolvă toate problemele. Aia trebuie oprită!”

Laurențiu Dincă: „PSD pare pregătit de o operațiune fulger: suspendarea președintelui, schimbarea șefilor DNA și DIICOT, trecerea codurilor penale prin OUG (pentru că nu vor mai avea timp prin Parlament dacă aleg calea suspendării).

Pentru a stopa protestele de amploare care se anticipează, probabil vor face încă o acțiune de aducere a cămășilor albe în București, așa cum Dragnea amenința aseară („vom veni și nu mai plecăm”).

O societate aruncată efectiv în aer, anularea democrației, totul pentru salvarea unui om de închisoare”.

Cristi Danilet: „Sunt două tipuri de suspendări ale Președintelui Statului în Constituția României, una pentru încălcarea Codului penal și alta pentru încălcarea Constituției.
Astfel, 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor poate să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădare – art. 96 Constituție; sesizarea este trimisă la Parchetul de pe lângă ICCJ și se face o anchetă penală de către procurori, care poate duce la judecarea Președintelui la ICCJ.

În toată această perioadă el este suspendat de drept și dacă este condamnat în final, este demis automat; dacă nu, își reia funcția. Înalta trădare înseamnă ca Președintele să fie dovedit că provoacă război, aservește țara unui alt stat, transmite secrete altui stat, folosește armata sau determină acțiuni violente pentru a schimba ordinea constituțională sau a afecta puterea în stat. În această procedură de suspendare poporul nu este implicat.

Cealaltă formă de suspendare este cea clasică, deja, pentru comiterea de fapte prin care încalcă Constituția – art. 95 Constituție: camerele reunite ale Parlamentului sesizeaza CCR; CCR emită o opinie consultativă, iar Președintele țării poate da explicații (art. 42-42 din Legea 47/1992); apoi 1/2 din numărul total al parlamentarilor poate decide suspendarea Președintelui țării.

După suspendare, în termen de 30 de zile se organizează referendum prin care populația decide dacă îl demite sau nu pe Președinte. Dacă nu este demis, Președintele își reia funcția.

În timpul suspendării, interimatul funcției este asigurat de președintele Senatului; în lipsa acestuia, de președintele Camerei Deputaților”.