(Last Updated On: June 15, 2018)

Simona Halep a cerut ajutorul unui psiholog cu care să poate depăși situațiile critice din turnee. Psihologul sportiv Alexis Castorri (65 de ani), cu ajutorul căreia Simona Halep a reuşit să câştige primul trofeu de grand slam, la Roland Garros, a vorbit despre munca depusă în ultimele 12 luni de liderul mondial WTA, de la finala pierdută în 2017, în același turneu.

“Lucrul de care sunt mândră cel mai mult este instantaneul finalei de anul trecut şi ceea ce a făcut în acest an. Sunt mândră de munca grea depusă de ea în aceste 12 luni, intern şi cu ea însăşi. Prin urmare, muncă bine făcută, punct.

Psihologul care a ajutat-o pe Simona Halep să câștige Roland Garros: „"Sunt foarte mândră de Simona. O admiram înainte de a-mi fi prezentată de Darren. Îmi plac oamenii pasionali şi majoritatea jucătorilor de tenis de elită sunt aşa. Mi-au plăcut pasiunea Simonei şi efortul ei. Îi admir ...” 1

Nu mai trebuie să se îndoiască niciodată dacă poate să o facă. Ea a câştigat această veche bună manieră, de a fi bătută mai întâi şi apoi de a reveni şi de a se răzbuna”, a declarat Castorri, într-un interviu acordat site-ului WTA, informează Digi Sport.

Castorri a explicat ce îi face asemănători pe sportivi ca Ivan Lendl, Andy Murray şi Simona Halep: “Aceştia sunt oameni care au avut multiple încercări înainte de a reuşi. Aceştia sunt cei care perseverează. Trebuie să fii o personalitate puternică pentru a ţi se fura victoria ori pentru ca tu însuţi să o pierzi, apoi să revii anul viitor sau peste doi ani, să continui să munceşti la drumul tău spre vârf. Asta presupune un fel special de perseverenţă”.

Reputatul psiholog consideră că nu există diferenţă între presiunea din tenisul anilor 80, când lucra cu Lendl şi cea din tensiul de azi: “Nu văd nicio diferenţă de presiune (n.r. – între vremea lui Lendl şi azi). Mediul este diferit, dar presiunea internă e aceeaşi. A câştiga este a câştiga şi a pierde este a pierde. Presiunea în interiorul unui jucător de tenis este aceeaşi. Ca jucător de tenis, trebuie să găseşti ce e mai bun în tine însuţi, sub o presiune sfâşietoare. Asta a fost constanta de-a lungul anilor”.

“Sunt foarte mândră de Simona. O admiram înainte de a-mi fi prezentată de Darren. Îmi plac oamenii pasionali şi majoritatea jucătorilor de tenis de elită sunt aşa. Mi-au plăcut pasiunea Simonei şi efortul ei. Îi admir munca etică, este o persoană extrem de onestă. Este în acelaşi timp foarte «antrenabilă»”, a conchis americanca.

Alexis Castorri a stat şi în spatele primului trofeu de Grand Slam câştigat de scoțianul Andy Murray, la US Open, în 2012. Murray a intrat în finala de la US Open de atunci după ce pierduse anterior de patru ori în ultimul act, la Australian Open, în 2010 şi 2011, la Wimbledon, în 2012 şi tot la Flushing Meadows, în 2008.

Psihologul american a mai lucrat cu sud-africanul Kevin Anderson, finalist anul trecut la US Open.