(Last Updated On: June 19, 2018)

Pentru ca cei corupți să scape de dosare era nevoie de o lege care să se aplice pentru toate infracțiunile. De exemplu, dacă într-un an de zile urmărirea penală nu este finalizată dosarul se închide și infractorul scapă. Nu contează că sunt criminali prinși după 10-15 ani.

Cătălin Teniţă Copilul tau vine de la scoala.
Pe drum da peste un golan care ii trage una si ii furam banii de buzunar. (Iau o situatie relativ usoara tocmai pentru a evita un exces de emotie).

Modificări Cod Penal PSD.  Cătălin Teniţă: „Copilul tau vine de la scoala.  Pe drum da peste un golan care ii trage una si ii furam banii de buzunar.  Mergi cu copilul la politie si depui o plangere. Trece un an. Infractorul a scapat. Chiar daca dupa un an si o zi il prinzi tu cu mana ta e degeaba. Sa zicem ca totusi ...” 1

Mergi cu copilul la politie si depui o plangere.
La politie sunt sute de mii de cazuri nerezolvate.
Este absurd sa te gandesti ca tocmai cazul tau va deveni prioritate zero.

Trece un an. Infractorul a scapat. Chiar daca dupa un an si o zi il prinzi tu cu mana ta e degeaba. Sa zicem ca totusi politia il prinde in 6 luni.

Copilul tau va fi adus sa dea declaratie in fata talharului. Cum suna asta?

Sa zicem ca exista si o inregistrare pe o camera video. Este de pomana. Nu poate fi folosita ca proba in instanta.

In instanta e cuvantul infractorului contra cuvantul copilului tau.

Iar din codul de procedura tocmai s-a schimbat sintagma “este vinovat dincolo de orice suspiciune rezonabila” in “este vinovat dincolo de orice suspiciune”. Avocatul va pune o singura intrebare: “Domnilor judecatori, copiii dumneavoastra nu au mintit niciodata? Este normal sa trimitem un om la inchisoare doar pe baza depozitiei unui pusti care poate declara asa pentru ca ii este frica sa spuna ca si-a pierdut banii?”

Sa zicem ca se ordona o perchezitie la talhar acasa. Iar acolo se gasesc dovezile a inca 100 de talharii.

E de pomana. Procurorul trebuie sa ceara mandate de parchezitie separate. Dar pentru ce o sa ceara? Nu mai este asa usor, pentru ca tocmai s-a schimbat in codul de procedura penala din “suspiciuni” in “indicii temeinice”. Pai de unde sa fie indicii temeinice daca cea mai mare parte din infractiuni nu vor fi raportate?

Asta e povestea pe scurt.
Daca vreti senzatii mai tari inlocuiti “furt al banilor de buzunar” cu “viol”, “pedofilie”, “trafic de persoane”, “vatamari corporale sau omor”.