(Last Updated On: June 12, 2018)

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți după-amiază despre decizia CCR privind revocarea șefei DNA. El a lăsat să se înțeleagă că va lua o deizie după ample consultări, consultări necesare deoarece decizia CCR schimbă arhitectura statului român.

Klaus Iohannis citat de ziare.com: „- Tocmai s-a incheiat intalnirea pe care am avut-o cu o delegatie a Comisiei de la Venetia care a venit sa discute despre Legile Justitiei. Eu am sesizat Comisia si i-am rugat sa faca o analiza.

Klaus Iohannis despre Liviu Dragnea: „Cum poate un politician, care este și infractor, să meargă la televizor și să amenințe procurorii după ce a convocat un miting mediocru antijustiție!” 1

– Am avut o discutie foarte buna, am discutat despre aceste legi, care sunt preocuparile noastre si asteptam cu mare interes sa avem poate chiar si o opinie preliminara in scurt timp si in final o opinie consolidata care sa fie luata in considerare de Parlament.

– Ati discutat despre modificari date cu dedicatie?

Nu am dorit sa intram in textul legii, am discutat despre principii, le-am explicat cum am ajuns la concluzia ca e nevoie de aceasta sesizare. O data infiintarea comisiei, apoi functionarea netransparenta si faptul ca anumite prevederi pot duce la blocaje in justitie.

– S-a publicat motivarea CCR, ati apucat sa o cititi, ce ati inteles din ea?

Am citit motivarea deciziei Curtii. Ca sa nu apara o confuzie am spus de prima data ca voi citi aceasta motivare pana cand o inteleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit.

Citind aceasta motivare au aparut cateva lucuri pe care pot sa vi le cumunic si astazi, care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina.

In aceasta etapa motivarea aduce mai multe intrebari decat clarificari, dar o aprofundare ulterioara poate ne duce mai aproape de adevar. Vom vedea.

Toata dezbaterea a pornit in jurul luptei anticoruptie. Si atunci daca atatia politicieni sunt nemultumiti de lupta anticoruptie mai e nevoie de lupta anticoruptie? Aici raspunsul meu e ferm si clar: Da si romanii sa aiba incredere ca aceasta e o lupta dreapta.

Sigur, au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt in analiza, sunt in rezolvare si mii si mii de alte cazuri merg inainte si lupta anticoruptie e un succes in Romania. Merge mai departe.

Abordarea politica arata ca se incearca amputarea puterilor presedintelui Romaniei. PSD incearca sa amputeze puterile presedintelui Romaniei.

Am vazut aceasta dorinta prima data cand s-a motificat legea ANCOM. Se pune intrebarea nu cumva aceste legi au fost modificate si pentru a diminua puterea presedintelui? E clar ca PSD incearca cu toate mijloacele sa diminueze puterea presedintelui. Din pacate decizia CCR vine exact in aceeasi linie si logica.

Si de aici apar intrebarile. Care mai este statutul procurorilor in Romania dupa aceasta decizie? Mai sunt ei eficienti sau sunt dusi in subordinea ministrului justitiei decat sub autoritatea ministrului justitiei, asa cum scrie in Constitutiei. Este o intrebare la care trebuie sa raspundem.

O alta intrebare ar fi “Avem, un nou superministru al justitiei care decide si presedintele executa fara sa se tina seama de avizul CSM-ului?” De unde vine urmatoarea intrebare: Ce mai este CSM-ul? Cum poate sa garanteze independenta justitiei daca nici nu mai conteaza in procedura de demitere a unui procuror sef.

Iata intrebari la care incet incet sa inceapa sa raspunda si unii si altii. Sunt intrebari care trebuie sa primeasca raspuns dupa o dezbatere publica, clara, extinsa. Sunt dispus sa pun aceste intrebari intr-o dezbatere.

– Un referendum?

Un referendum poate sa fie la finalul acestor dezbateri. Am vazut ce lucruri discutabile pot iesi dintr-o dezbatere prost condusa si netransparenta cum a fost la Legile Justitiei in Parlament.

– Mai aveti vreo posibilitate sa cereti aceste lamuriri de care vorbeati CCR?

 

Care sunt pasii ii voi spune dupa ce ajung cu juristii din Administratie la o concluzie. E o speta foarte complicata care va avea efecte asupra felului in care va functiona statul roman in continuare.

Nu putem face greseala sa aplicam mecanic anumite lucruri. Riscam sa ne gasim intr-o situatie de forma fara fond. Avem nevoie de un stat puternic si trebuie sa gasim raspunsurile noastre, ale romanilor, la aceste intrebari.

– Puteti separa cele doua de decizia Curtii?

Separarea tocmai am facut-o. Motivarea e ampla, nu putem sa facem urmatorul pas pana nu intelegem ce ni se transmite prin aceasta motivare.

– Va temeti de suspendare?

Se grabesc putin PSD-istii. Nu va exista nicio suspendare pentru ca nu exista niciun temei si daca unii pesedisti se trezesc vorbind de suspendare la televizor e treaba lor.

– Orizont de timp pentru revocare?

Nu cred ca cineva asteapta de la mine sa aplic mecanic o decizie intr-o zi sau doua. Nu-mi doresc sa ajungem intr-un stat care se bazeaza intr-o forma fara fond.

– Ati disuctat cu Kovesi?

Nu am dsicutat si nu depinde de mine.

– Daca ar demisiona Kovesi dezbaterea ar fi mai usoara?

In mod paradoxal nu. Nu putem sa stam si sa ne intrebam bun, si acum ce e cu procurorii, cu lupta anticoruptie? Lupta anticoruptei trebuie sa continue, procurorii independenenti, nu putem sa avem un super ministru al justitiei care sa dicteze ce sa faca.

– Incalcati constitutia?

NU o incalc, veghez la aplicarea ei

– Despre declarațiile lui Dragnea: Pe bună dreptate s-au revoltat magistrații, cum se trezește un politician care este și infractor să meargă la televizor să amenințe, după ce a convocat un miting mediocru antijustiție

– De dragul unuia care vrea să fie mai puternic decât e, e sănătos renunțăm la valorile democratice. Constat o coincidență care ridică foarte multe întrebări.

– Toată lumea trebuie să intre în dezbateri și consultări. Eu sunt dispus să pornesc un astfel de demers.

– În România nu există niciun stat paralel, este o invenție a pesediștilor. În România există un singur stat și pe acesta îl reprezint eu. Restul sunt povești prin care PSD încearcă să-și valideze inențiile. ”.