(Last Updated On: June 24, 2018)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat sâmbătă intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al României. Mulți au încercat să descifreze gestul său.

Pe Facebook, Alex Livadaru a scris: „Klaus Iohannis: “Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte”. Prima tendință este să-l acuzi de inadecvare, de nepotrivire a anunțului la norii negri care se adună deasupra noastră.

Iohannis candidează. Alex Livadaru:  Klaus Iohannis le transmite celor care luptă pentru Justiție că are de gând să se bată. - e de presupus că nu va accepta să ...” 1

Dar există altă cheie în care aș interpreta mesajul:

– le transmite celor care luptă pentru Justiție că are de gând să se bată.
– e de presupus că nu va accepta să candideze pentru un nou mandat cu o funcție din care nu va putea să mai decidă nimic, golită de atribuții.

– a anulat speculațiile cu privire la o eventuală plecare în locul lui Donald Tusk despre care s-a tot vorbit.
– a anulat orice speculație despre o eventuală renunțare la luptă, adică cei care se vor bate pentru Justiție, democrație, separarea puterilor în stat nu vor rămâne singuri în mijlocul bătăliei.
– a transmis un mesaj subtil magistraților să-și păstreze demnitatea, el le va fi alături.

– a transmis diverselor instituții și șefilor ei să nu capituleze în fața liderului PSD, să nu se lase intimidate/ intimidați și să nu trădeze cauza justiției libere.

Cred că “Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte” le cuprinde pe toate cele de mai sus într-o singură frază, scurtă.

La nivel de imagine- important și cum și de unde a făcut această declarație. De la Sibiu (orașul său), din curtea liceului pe care l-a absolvit în 1978 (Samuel von Brukental), într-un mediu auster, fără sclipici, fără stadioane. Modest, simplu, clar și fără susținători care să se pozeze cu el în liniile din spate.”