(Last Updated On: June 7, 2018)

La Mamaia s-a deschis prima plajă terapeutică din România. Un operator de plajă privat a pus la bătaie aproximativ 2.000 de metri pătrați de plajă, în centrul stațiunii Mamaia, iar acum persoanele cu nevoi speciale, în special copii, vor avea unde să meargă la plajă și să se joace.

Psihologul constănțean Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de Autism “Marea Neagră”, a avut ideea, în 2017, să organizeze un ultramaraton pe plajă pentru a atrage atenția, dar și sponsorizări pentru copiii bolnavi de autism. Așa a luat naștere „Alerg 24h pentru Autism”, un maraton pe plajă, format din echipe. După acest eveniment, autoritățile i-au propus ambițiosului psiholog un proiect, potrivit Libertatea.

(Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 1 (Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 2 (Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 3

Adrian Gemanaru Planuri de vacanta 2018 #PlajaTerapeutica
Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata.
Plaja este destinata in principal persoanelor cu nevoi speciale din Romania, iar daca cunosti o astfel de persoana sau ai printre prietenii tai o persoana ce are nevoie de serviciile noastre, te rog sa-i spui ca o asteptam.

Locatie: Statiunea Mamaia – Zona Cazino – langa pontonul vechi. Toate serviciile sunt GRATUITE.

Povestea este simpla: In 2017 am promis ca voi amenaja in parteneriat cu statul roman o plaja pentru persoane cu dizabilitati, insa cu 3 luni inainte de lansarea proiectului, statul roman m-a anuntat ca renunta la proiect deoarece este obligat sa ofere spre inchiriere plaja unui restaurant.

(Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 4 (Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 5

Pentru ca situatia sa fie cu adevarat complicata, dupa retragerea statului roman din proiect, a urmat a doua lovitura serioasa, principalul sponsor al proiectului s-a retras si el din proiect.

Bonus: mare parte dintre cei ce se afiseasera inainte ca vor sa sprijine si sa se implice in proiect, acum isi pierdusera interesul.

Insa o parte din oamenii ce au crezut in mine, au inteles momentul greu prin care trec si-au ramas in continuare langa mine, cand totul parea fara solutie.

Atunci cand oamenii nu renunta la tine in momentele grele inseamna ca poti sa-i consideri prieteni”.

„În 2017, am muncit vreo două luni pe plaja aia, am strâns 15 – 20 de mașini de gunoi, le-am cărat de acolo și am făcut curățenie. Am și creionat-o, am făcut și un proiect de arhitectură special pentru acel sector de plajă, o grămadă de bani cheltuiți, însă în ianuarie Apele Române au zis STOP.

(Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 6 (Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 7

M-au chemat și mi-au transmis că, din păcate, nu mai pot pune la dispoziție plaja, din motive financiare, chiar dacă este cuprinsă într-un proiect pe fonduri europene pe cinci ani, chiar dacă nu prezintă interes plaja, chiar dacă propunerea a venit de la ei, nu mai pot asigura sectorul de plajă“, spune Gemănaru.

„Toate lucrurile sunt făcute de noi, asamblate, nu este nimic cumpărat de-a gata. Plaja are 10 sectoare diferite, zone de stimulare a mirosului, zonă tactilă, de stimulare a membrelor superioare, un cort spiritual – meloterapie, terapie prin tobe africane, alee senzorială, scenă de evnimente, pictură pe sticlă pe două panouri cu degete, burete, pensule.

Este și o zonă de stimulare auditivă unde, cu ajutorul bețelor de bambus. își pot crea propriile sunete. Am adus din Germania și un ponton mobil plutitor și trebuie să ne sosească și scaunele flotante pentru persoanele cu dizabilități locomotorii“, a mai spus Adrian Gemănaru.

(Foto) Proiect unic în România. Un psiholog a făcut o ”plajă terapeutică”, GRATUITĂ, la Mamaia: „Te rog sa-mi faci o vizita, daca ajungi vara aceasta pe litoral. Vreau sa te convingi ca povestea mea este adevarata. Plaja este destinata in principal ...” 8

Toată investiția se ridică la aproximativ 40.000 de euro, fără să fie pusă la socoteală și munca fizică, voluntară.