(Last Updated On: June 5, 2018)

Vacanta Romania. Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, îi încântă în aceste zile pe cei care se încumetă să urce pe vârfurile munților. Bujorul de munte crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini.

Vasile Palaghioi:  Covorul cu motive “Bujori de munte” de sub Ineu – la Parcul National Muntii Rodnei.

Parcul Național Retezat National Park : „Sus… Peleaga și colții ei; mai jos… luciul Bucurei și un pâlc de rododendroni (bujori de munte).
Foto Ioji Mustet”

Vacanta Romania

(Vacanta Romania)

Frumusețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănatoare vișinelor – și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită și protejată ca atare în perimetrul Parcului Național Bucegi. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului.

Lucretiu Radu: Munții noștri aur poartă,Noi cerșim din poartă-n poartă… Miracolul apei țâșnind din piatră în Parcul Național Buila-Vânturarița, versanți plini de bujori de munte… cât de mândri ar trebui să fim de țara noastră!Florile smârdarului au proprietăți tămăduitoare pentru numeroase afecțiuni, facând din acesta un adevărat panaceu. Ele sunt mucilaginoase și conțin aminoacizi esențiali. Alți componenți activi sunt cristalele microsublimate și polifenolii. Din florile sale, aidoma petalelor trandafirului se prepară siropuri, dulceață și ceaiuri medicinal, potrivit wikipedia.

SibiuNews: Frumosul desăvârșit al lucrării Domnului!  BUJORII DE MUNTE în Cindrel…(Vacanta Romania Sursa foto: Gura Râului (Bocca del Rio)