(Last Updated On: June 17, 2018)

Românii din Diaspora, cei mai afectați de remarcile rasiste ale străinilor, au hotărât să dea în judecată revista Charlie Hebdo  pentru caricatura în care este jignită Simona Halep.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a reacţionat după caricatura ironică făcută de Charlie Hebdo după triumful Simonei Halep de la Roland Garros. Publicaţia de satiră a inserat, sub titlul “O româncă câştigă Roland Garros-ul”, o caricatură cu o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune “Fier vechi, fier vechi”, iar românii din diaspora au anunţat că vor trimite în judecată revista din Franţa.

Simona Halep. UPDATE Plângere penală după caricatura din Charlie Hebdo făcută de românii din Diaspora. „Prin acest atac, se insinuează că Simona Halep ar fi  ...” 1

Președintele FADERE, Daniel Țecu, a oferit mai multe detalii legate de acțiunea Federației, pentru GSP.ro: “În astfel de procese se câștigă bani importanți, însă noi nu le cerem bani celor de la Charlie Hebdo. Cu banii ar trebui să-și întărească siguranța redacției. Singurul lucru pe care-l dorim noi de la ei este să prezinte scuze românilor.

FADERE a luat legătura cu o importantă casă de avocatură din Spania care are birou și în Paris și am pornit acest proces. Am văzut că peste 90% dintre oameni sunt dezgustați de acea caricatură, iar un procent redus consideră că nu înțelegem noi acea satiră. Eu vreau să vă spun doar că umorul fin a fost înlocuit cu o grosolănie dezgustătoare”.

„Considerăm de prost gust şi inacceptabilă această caricatură. Prin acest atac, se insinuează că Simona Halep ar fi «ţigancă», se cultivă şi mai mult confuzia dintre români şi rromi şi se influenţează negativ percepţia pe care o au francezii despre români.

Comunitatea de români din Franţa este formată din sute de mii de intelectuali, artişti sau muncitori. Prin seriozitatea şi hărnicia lor contribuie la bunăstarea tuturor francezilor, iar numărul celor care ocupă funcţii de răspundere este impresionant”, au precizat într-un comunicat de presă cei de la FADERE.

Caricatura din publicaţia franceză a fost dezaprobată şi de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a declarat că acea caricatură nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze, informează Digi Sport.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a postat un mesaj pe Facebook, în care a dezvăluit a primit zeci de mesaje din partea celor mai înalte oficialităţi franceze după succesul Simonei Halep la Roland Garros. Niculescu le-a recomandat românilor să nu lase o “caricatură mică” să strice bucuria triumfului Simonei Halep.

Simona Halep a cucerit în premieră trofeul de la Roland Garros după ce a învins-o în finală, în trei seturi, pe americanca Sloane Stephens.