(Last Updated On: December 24, 2018)

Un condiment exotic crește pe câmpurile din Gorj. Șofranul este denumit „Aurul roșu” deoarece se vinde scump. Un kilogram ajunge la 14.000 de euro.

Un spaniol, Guzman Aparitio, a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid, scrie digi24.ro

Și în România se cultivă „aurul roșu”: 14.000 de euro kilogramul. „Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim” 1

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.

Deşi se aştepta să nu aibă producţie în primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de şofran. Localnicii din Bustuchin, deveniţi cultivatori de condiment exotic, sunt încântaţi. Investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună. Localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el, iar ibericul le va asigura piaţa de desfacere.

„L-am pus destul de bine, cum ne-a învăţat si pe noi domnul spaniol şi am muncit, le-am pus ca lumea şi vedeţi cum a ieşit”, spune unul dintre localnici.

„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim”, adaugă un alt localnic.

Guzman Aparitio, care are o afacere identică în Spania de 25 de ani, ştie că este nevoie de multă răbdare. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.