(Last Updated On: May 14, 2018)

Asociația Pro Infrastructura a publicat o serie de imagini cu coridorul feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos.

Imaginile surprind două loturi distincte. Primul, între Deva și Simeria, este într-o fază incipientă, contractul fiind semnat pe 31.08.2017 cu asocierea FCC-Astaldi, având ordin de începere octombrie 2017. Oficialii CFR Infrastructura promit că se emite autorizația de construire pentru aliniamentul nou în această lună.

(Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 1 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 2 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 3

Al doilea lot, între Simeria și Vințu de Jos, este gata în proporție de aproape 90%, contractul fiind semnat în 2013 cu grupul Swietelski-Strabag-Alstom, cu promisiuni de recepție parțială în T3-T4 2018, lucrările având șanse de finalizare în T3 2019.

Pe Facebook, Asociația Pro Infrastructura a scris: „ Când vedem aceste costuri imense, nu putem să trecem cu vederea o serie de probleme. În primul rând, este inacceptabil ca acest tronson să aibă nu mai puțin de 10 treceri la nivel cu calea ferată (barieră).

Cel puțin una din acestea (min 06:43) este nou-proiectată. Fiecare trecere la nivel este un obstacol atât pentru exploatarea feroviară cât și pentru traficul rutier, mai ales că vorbim de o magistrală pe care trenurile ar trebui să circule cu 160 km/h.

(Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 4 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 5 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 6

Atât regulile CFR de exploatare, cât și normele europene, interzic (cu excepții limitate) trecerile la nivel la viteze de peste 140 km/h. Un alt aspect de neînțeles este proiectarea unei gări imense, cu peroane de 400 de metri, la Vințu de Jos (o localitate cu trafic modest), dar fără a renova clădirea gării care este într-o stare deplorabilă.

Ne îngrijorează și mobilizarea nesatisfăcătoare a constructorilor în zona Turdaș. Avansul este nesemnificativ față de ultima vizită a noastră în acest punct (noiembrie 2017). Nu știm dacă vina aparține antreprenorilor sau celor de la CFR.

(Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 7 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 8 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 9 (Foto/Video) Construcție spectaculoasă în România. Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord, tronsonul Deva-Vințu de Jos. Trenurile ar trebui să meargă cu 160 de kilometri pe oră! 10

În trecut au existat multiple probleme, multe dintre ele cauzate de calitatea slabă a proiectării, cum ar fi “descoperirea” unor culee de pod din cărămidă (vizibile cu ochiul liber) care însă erau descrise în documente ca fiind din beton.

Vezi video aici:

Solicităm atenție maximă din partea proiectanților și mobilizare puternică în teren din partea constructorilor! În același timp, cerem soluții adecvate și, acolo unde este necesar, chiar re-evaluarea proiectelor noi de pe Coridorul Feroviar Rin-Dunăre.

Considerăm inacceptabilă cheltuirea a 7-9 milioane de euro pentru fiecare km pentru reconstrucția unei căi ferate fără eliminarea completă a gâtuirilor de trafic, trecerilor la nivel sau a altor restricții feroviare și/sau rutiere.”