(Last Updated On: May 15, 2018)

O româncă în Japonia a povestit ce a pățit întgr-un tren. Cum s-ar fi derulat scena în România?

 Ana-Maria Caia: „Eram într-un tren, în Japonia, și am văzut următoarea scenă: o femeie, deși trenul era aglomerat, și-a pus plasele pe locul de lângă ea, ocupând astfel, aiurea, un scaun.

Ana-Maria Caia: „Eram într-un tren, în Japonia, și am văzut următoarea scenă: o femeie, deși trenul era aglomerat, și-a pus plasele pe locul de lângă ea, ocupând astfel, aiurea, un scaun ... M-am gândit de multe ori la Viorica noastră, întrebându-mă cum ar reacționa poporul japonez la așa o cumplită dezonoare și lipsă de rușine, ce ar face ei, concret, dacă, prin absurd, ar avea o actriță de mâna a șaptea jucând cu eforturi cumplite rolul de prim-ministru” 1

Sigur, pentru noi asta e ceva foarte obișnuit, dar pentru japonezi e ceva excepțional să fii nesimțit, mai ales în public. Eu mă cam holbam la ea când am observat că nimeni nu o privea.

Nimeni, nimeni, ba chiar oamenii își fereau privirea, ca și cum le-ar fi fost groază să privească nerușinarea în față, ca și cum erau toți acoperiți de dizgrațiosul ei gest. M-am gândit de multe ori la Viorica noastră atunci când am fost în Japonia, întrebându-mă cum ar reacționa poporul japonez la așa o cumplită dezonoare și lipsă de rușine, ce ar face ei, concret, dacă, prin absurd, ar avea o actriță de mâna a șaptea jucând cu eforturi cumplite rolul de prim-ministru.

Vreo două răspunsuri am găsit, dar nu pot fi enunțate public. Altfel, mie-mi vine să fiu ca japonezii din tren, să mă prefac că nu mai văd rușinea, deși, din păcate, ea nu va coborî la următoarea stație”.